open-navfaktor-logo
search
Kritike Vijeću ministara
Šarović: Izvoz goveđeg mesa u Tursku prepolovljen
Izvoz goveđeg mesa u Tursku će u odnosu na ranije godine biti prepolovljen, što će stvoriti velike probleme domaćim stočarima, upozorava Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.
12.10.2020. u 10:39
get url
text

On je kazao da statistički podaci jasno pokazuju da aktuelno Vijeće ministara nije dovoljno radio kako bi se sačuvao obim ranijeg izvoza.

- U ovoj godini u tu zemlji je do sada izvezeno svega hiljadu tona goveđeg mesa, dok je prosjek u prethodnom mandatu Vijeća ministara bio između pet i osam hiljada tona, što je bilo dovoljno da proizvodnja goveđeg mesa u BiH opstane - pojasnio je Šarović.

On je rekao da će bilans izvoza goveđeg mesa, koji je ranije bio oko 60 miliona КM, sada biti prepolovljen, te da će se to odraziti i na vanjskotrgovinski bilans BiH sa Turskom, kao i na ukupan vanjskotrgovinski bilans BiH.

Govoreći o razlozima drastičnog smanjenja izvoza goveđeg mesa u Tursku, Šarović je istakao da je pandemija samo djelimično utjecala na ostvarivanje ovako loših rezultata.

- Кada je u pitanju hrana, pandemija ima manje negativan utjecaj. Prema mom mišljenju, Vijeće ministara je trebalo ostvariti agresivniji pristup i pomoći da naši privrednici nađu tržište u ovoj zemlji, ne samo kada je u pitanju meso, nego i drugi proizvodi poput brašna ulja i glukoznog šećera koje izvozimo u tu zemlju - kazao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.