Rukovodstvo PDP-a i SDS-a sastali su se danas u Banjoj Luci.

Na dnevnom redu je bilo nekoliko pitanja – izborno zakonodavstvo, javni servisi prije svega RTRS, skora posebna sjednica NSRS-a, odblokiranje rada Parlamenta BiH, ali i formiranje državne vlasti.

Prema riječima predsjednika SDS-a Mirka Šarovića "vlasništvo" na pregovaranje oko formiranja Vijeća ministara BiH ne pripada trima strankama – SDA, HDZ BiH i SNSD.

- Pregovaraju neuspješno godinu. Naše legitimno pravo je da u bilo kojem trenutku radimo iste stvari, sa šansama koje su takve kakve jesu. Vijeće ministara BiH ne formira onaj ko misli da ima pravo na to ili da mu to pripada. Svi smo mi legitmni, a Vijeće ministara će formirati onaj ko uspije, može, i sposoban je da napravi koaliciju sa 22 zastupnika. Sve ostalo je prazna priča – kazao je Šarović.

On je istakao da taj legimitet imaju i SDS i PDP.

- Nemojte misliti da ćemo sa strane nijemo posmatrati. Ne želimo ipak da prejudiciramo rješenje. Postojeća trojka pokušava da ANP svede na dokumnent od 25 stranica kako bi ga prilagodili potrebama partnera iz RS-a, odnosno SNSD-u, i na neki način zavaraju javnost. U suštini to je dokument koji nas vodi u NATO. Mi sa naše strane ćemo nastojati da odblokiramo rad Zastupničkog doma PSBiH, to je prvorazredan zadatak – istakao je Šarović i dodao da bi "ANP riješio tako da ne bude na dnevnom redu do izbornog ciklusa 2022",  te da to pitanje treba staviti po strani.

Podvukao je da će "većinu praviti sa onima sa kojima mogu doći do broja od 22". Rekao je i da su "razgovarali i ragovarat će" sa liderom DNS-a Markom Pavićem, koji je nedavno izrazio nezadvoljstvo dosadašnjom koalicijom sa SNSD-om.

- Ako bude zajedničke hemije, stranka su koja je uvijek dobrodošla – dodao je.

Istakao je da svakako SDS neće "sjediti skrštenih ruku".

- Ne bih spominjao bilo koju političku opciju ili rokove, to ne bi bilo fer, ali sve opcije su u igri – rekao je Šarović.

On je danas govorio i o tome da obje stranke imaju pripremljene dokumente i prijedloge u kojem pravcu mijenjati izborno zakonodavstvo na nivou BiH.

- Osnovni cilj je da se vrati povjerenje građana u izborni proces. To je za nas ključno – rekao je Šarović.

Dodao je da će u narednom periodu još usaglasiti stavove i nastojati zajednički djelovati, te afirmisati i druge stranke u BiH u tom pravcu, ali i javnost.

- Ukoliko dobijemo podršku, nastojat ćemo da ovo zakonodavstvo mijenjamo na institucionalnom nivou – dodao je Šarović.

Govoreći o RTRS-u, on je kazao da značajno negativno utiču na demokratizaciju društva i drugo, te će dati zajednički prijedlog kako da RTRS ostvari svoju zakonsku društvenu svrhu.

- Pripremit ćemo set za posebnu sjednicu. Mislimo da će to biti važno mjesto gdje ćemo iznijeti stavove. Ukoliko se ona zakaže, ravnopravno bi trebalo da učestvuju sve parlamentarne stranke u RS-u, a ne da se dnevni red i zaključci izdiktiraju sa jednog mjesta – rekao je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je poručio da ako ovakvo izborno zakonodavstvo ostane, svaki naredni izbori će biti "obesmišljeni". Istakao je da su sva rješenja prihvatljiva, pa i ideje o spajanju lokalnih i općih izbora naredne godine.

- PDP i SDS imaju konkretne prijedloge. PDP ima gotov dokument koji može ići u parlamentarnu proceduru, a i SDS je na tragu sličnih rješenja. Nećemo odustati, tražit ćemo podršku da se to konačno uradi – kazao je Borenović.

I on se osvrnuo na rad javnih servisa i rekao da su izuzetno nezadovoljni radom RTRS-a i SRNA-e i da imaju rješenja kako da se oni vrate u "demoktarske okvire".

- Kao dvije ozbiljne političke opcije koje snažno nastavljaju opoziciono djelovati u RS-u, imamo obavezu za rješenja zajedničkih institucija BiH. Iza nas je podrška 250.000 građana RS-a koji su glasali za naše liste, a za SNSD je glasalo 260.000 građana. Imamo legitmitet da se traži rješenje da se odblokira rad određenih institucija. Imamo rješenja kako odblokirati rad Zastupničkog doma PSBiH. Učinit ćemo sve da to tijelo funkcioniše i odblokira desetke sporazuma koji čekaju ratifikaciju, da bi se otvorili infrastrukturni projekti od skoro dvije milijarde KM, od čega se oko milijarda KM odnosi na RS – kazao je Borenović.

Rekao je da zbog devet parlamentaraca okupljenih oko SNSD-a, Parlament BiH ne radi.

- Bojkotuju Parlament, ali ne bojkotuju svoje privilegije. To je vrhunac licemjerja – dodao je.

Podsjetio je da su SDA, HDZ BiH i SNSD započeli pregovore o zajedničkom formiranju vlasti, a dodao da je legitimno pravo svakoga da traži političke partnere.