Početak izvoza pilećeg mesa u EU je veliki uspjeh za privredu. Očekujemo snažan zamah peradarske industrije u 2019. što je posebno važno ako se ima u vidu da ova privredna grana u BiH za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta - izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Fenu, nakon što je ovih dana krenuo prvi izvoz pilećeg mesa u EU-a.

Prema njegovim riječima, teško je ući i osvojiti tržište EU-a, "ali naše kompanije su konkurentne i sposobne i za to".

- Njihov udio u tržištu EU-a, posebno susjednih zemalja, korak po korak će se povećavati, a ja kao ministar i cijeli moj tim ćemo im pomoći u tome - ističe ministar Šarović.

Napominje da je za dobijanje dozvole bilo potrebno ispuniti brojne uvjete, nakon čega je Evropska komisija odobrila Bosni i Hercegovini izvoz u EU.

- Uz kompaniju koja je već počela da izvozi, trenutno je još nekoliko kompanija iz Federacije BiH i RS-a u aktivnim pregovorima s partnerima zemalja EU-a. Dakle, ekspanzija proizvodnje nakon dobijanja dozvole za izvoz tek slijedi i siguran sam da će BiH biti daleko najveći proizvođač pilećeg mesa na Balkanu – kaže Šarović.

Dodaje da će izlazak BiH na veliko tržište Evropske unije značajno utjecati na povećanje broja radnih mjesta, ali i na cjelokupnu ekonomiju države.