open-navfaktor-logo
search
Nepovoljan ambijent
Šarović: BiH bilježi drastičan pad direktnih stranih investicija
Bosna i Hercegovina bilježi drastičan pada direktnih stranih investicija, koje su u prvoj polovini ove godine u odnosu na 2018. manje za 47 posto, upozorio je danas Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).
09.10.2020. u 17:28
get url
text

On je na konferenciji za novinare rekao da one u prvih šeste mjeseci ove godine iznose 350 miliona КM, a da su za isti period 2018. i 2019. godine, prema podacima Centralne banke BiH, prelazile 500 milona КM.

- Perspektive za ostatak godine su veoma loše i treba očekivati pad za 50 posto. To će biti najniža strana ulaganja u posljednjih deset ili petnaest godina - naveo je Šarović.

On upozorava da će se smanjenje direktnih stranih investicija, koje su inače među najnižim u regionu, u 2020. direktno odraziti na bruto domaći proizvod zemlje, na manji broj otvorenih biznisa, i smanjenu stopu zaposlenosti.

Šarović kaže da razlog što su ove investicije na tako niskom nivou, pored pandemije, treba tražiti i u nepovoljnom ekonomskom ambijentu.

- Strani investitori su nezadovoljni lakoćom poslovanja, skupoj i sporoj administraciji - naveo je Šarović i podsjetio da se BiH nalazi na posljednjem mjestu u Evropi kada je u pitanu lakoća poslovanja.

On kaže da je i jedan od razloga što strani investitori napuštaju biznise u BiH komplikovana politička situacija, neodgovornost donosioca odluka i nemogućnost predviđana biznisa na duže staze.

- Postoji potreba za jednom vrstom alarma kada su u pitanju direktna strana ulaganja jer je situacija toliko nepovoljna da će se odraziti i na druge parametre. To će utjecati da BiH ovu godinu završi po većini ekonomskih pokazatelja kao najgora moguća destinacija za biznis, ne samo u ovom regionu, nego i šire - kazao je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.