open-navfaktor-logo
search
Francuska
Sarkozy suočen sa suđenjem zbog nelegalnog finansiranja predsjedničke kampanje
Kasacioni sud definitivno je odbacio žalbu Sarkozyja, potvrđujući da će se krivični sud baviti njegovim slučajem. Datum suđenja još nije zakazan
01.10.2019. u 17:34
get url
text

Najviši francuski sud danas je presudio da se bivši predsjednik Nicolas Sarkozy suoči sa suđenjem pod optužbama za nelegalno finansiranje svoje predsjedničke kampanje u 2012. godini.

Kasacioni sud definitivno je odbacio žalbu Sarkozyja, potvrđujući da će se krivični sud baviti njegovim slučajem. Datum suđenja još nije zakazan. 

Sarkozy se suočava s navodima da je u njegovu predsjedničku kampanju uloženo znatno više od limita od 2,2 miliona eura i da je to pokušao da zataška prevarama. U središtu slučaja je pitanje da li je on bio upoznat s navodnim lažnim naplatama i prevarama povezanim s kompanijom za odnose s javnošću Bygmalion, čiji su neki od čelnika priznali praksu lažiranja računa.

Sarkozy se suočava s višestrukim istragama korupcije otkako je napustio predsjednički položaj nakon isteka petogodišnjeg mandata u  2012. godini, prenosi Associated Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.