open-navfaktor-logo
search
Izbori u Sarajevu
Sarajlije vjeruju u bolje sutra i poručuju: Ovoj državi treba omladina
Pravo glasa na današnjim općim izborima ima 3.352.933 birača u Bosni i Hercegovini, među kojima 2.092.933 glasa u Federaciji BiH, a 1.260.597 u RS-u
07.10.2018. u 10:33
get url
text

Građani glavnog grada Bosne i Hercegovine od jutarnjih sati glasaju na osmim općim izborima nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i nadaju se promjenama, koje bi trebale uslijediti i zadržati mlade ljude u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA). 

Penzionerka Hatidža Zubović (79) obavila je građansku dužnost s nadom da će nakon ovih izbora biti bolje. 

-Očekujem da nešto krene na bolje, barem za nas penzionere i omladinu. Da djeca dobiju posao i da nam omladina ne ide vani. Ovoj državi treba omladina, na mladima svijet ostaje. Uvijek se nadam nečem boljem - poručila je Zubović. 

Haris Bešić (21), student na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, izjavio je za AA da će glasati u toku dana. 

-Očekujem promjenu na bilo kojem nivou. Da se više dese te promjene - rekao je Haris izražavajući nadu da će ova zemlje, nakon izbora, biti bolje mjesto za mlade ljude. 

Belmina Ogrešević već je obavila građansku dužnost. 

-Ove godine glasam za omladinu. Trebamo se nadati promjenama. Trebamo se nadati. Ja sam žena, koja je ovdje u ratu rodila dvoje djece i mislim da će biti bolje - izjavila je Ogrešević. 

Ljubomir Jakšić (58) je nezaposlen i nije optimističan da će ovi izbori donijeti neke promjene u BiH. 

-Od ovih izbora ne očekujem ništa. Izaći ću kao građanin ali mislim da će iste kriminalne grupe voditi ovu zemlju, kao što su je i vodili, a mladi će odlaziti. Nisam optimističan. Ovo je privatna država - mišljenja je Jakšić.

 

Penzioner Alija Selmanović već je glasao i nada se boljem sutra. 

-Valjda će biti bolje. Nadati se - poručio je Selmanović. 

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati, a glasanje traje do 19 sati, osim u slučajevima gdje će ukoliko bude kašnjenja prilikom njihovog otvaranja ono biti produženo za toliko vremena ili ukoliko na biralištima u predviđenom vremenu zatvaranja budu gužve. 

Izbori se provode za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, od kojih se dva i to iz bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju iz FBiH, te jedan iz srpskog naroda iz entiteta RS.

Na listi za bošnjačkog člana Predsjedništva nalazi se šest kandidata, hrvatskog člana Predsjedništva BiH pet, a člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda četiri kandidata. 

Biraju se i 42 zastupnika u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i to 28 iz pet izbornih jedinica u Federaciji BiH, te njih 14 iz tri izborne jedinice u RS-u. U Federaciji BiH bira se 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iz 12 izbornih jedinica. 
Istovremeno, u RS-u se između 36 kandidata bira predsjednik i dva potpredsjednika RS-a koji ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Kada je u pitanju Narodna skupština RS-a, iz devet izbornih jedinica biraju se 83 zastupnika. 

Izbori se provode i za skupštine kantona u Federaciji BiH i to tako što se u kantonima Tuzlanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom bira 35 zastupnika, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom po 30, Bosanskopodrinjskom i Kantonu 10 (Livanjskom) po 25, Zapadnohercegovačkom 23, a Posavskom 21 zastupnik. Pravo glasa na izborima ima ukupno 3.352.933 birača u Bosni i Hercegovini, među kojima 2.092.933 glasa u Federaciji BiH, a 1.260.597 RS-u. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.