open-navfaktor-logo
search
Zna i lokalana zajednica
Sarajlije uznemirene, sirene hitne pomoći odjekuju gradom, evo šta se dešava...
Stanovnike Sarajeva danas su uznemirile sirene većeg broj vozila hitne pomoći koje su vozile u pravcu Ilidže. 
04.06.2022. u 11:18
get url
text
get url
text

U operativnom centra MUP-u Kantona Sarajevo rekli su nam da je riječ o vježbi koju organizira Međunarodni aerodrom Sarajevo i da oni znaju više informacija.

- Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u saradnji sa interventnim službama i ustanovama lokalne zajednice održava se vježba Red Wing 9. Svake dvije godine obavezni smo održati ovu vježbu i to nije ništa neuobičajeno i o čemu građani nisu imali informacija. O tome smo upoznali lokalnu zajednicu – rekli su nam iz press-službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Nakon što je vježba održana iz  press-službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo poslali su i saoćenje. 

- Riječ je o simuliranju udesa aviona ATR 72 sa 30 putnika i članova posade, koji se srušio na područje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, tačnije na lokalitet vatrogasnog poligona sarajevskog aerodroma. Akcije koje su se poduzele usklađene su sa Planom mjera i postupaka u izvanrednim situacijama i podrazumijevaju angažman uposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Profesionalne vatrogasne brigade - Jedinica Aerodrom i Jedinica Stup, Profesionalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo i Granične policije BiH. Međunarodni aerodrom Sarajevo je obavezan da ovakvu vježbu izvede svake dvije godine. Simulacija nesreće i cjelokupna vježba za cilj ima provjeru sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg Plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama (Emergency Plan). Štab akcije koji je sve vrijeme pratio ovu vježbu, istu je ocjenio uspješnom, te je pohvalio spremnost, koordinaciju i saradnju svih učesnika, koja se i ovoga puta pokazala na visokom nivou - stoji u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.