Ova atraktivna ambijentalna predstava i svojevrsni ulični spektakl u režiji Stefana Tea i produkciji italijanske trupe Teatro dei Venti iz Modene, izvedena na za ovu priliku posebno dizajniranoj pozornici ispred Narodnog pozorišta, pobudila je iznimno interesovanje publike.

Kako je kazao direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, radi se o vrhunskoj predstavi uličnog teatra kojom se umjetnost u urbanom okruženju približava publici, pa i slučajnim prolaznicima, svjedočeći o istinskim kulturnim vrijednostima i dometima i u ovim pandemijskim danima.

Kreševljaković ističe kako je teatar na otvorenom dobar način da se Festival približi ljudima i zajednici, ukazujući na potrebu društva za umjetnošću.

- Svojevrsna zanimljivost je da se upravo ove godine navršava 170 godina od objavljivanja Moby Dicka, tog kultnog djela američke i svjetske književnosti. Trupa Teatra dei Venti i Stefano Te predstavu "donose" na neuobičajen način, s idejom da uspostave komunikaciju između umjetnosti i prostora, odnosno između umjetnosti i ljudi – kazao je direktor Festivala MESS.

Radi se o predstavi koja, između ostalog, tematizira odnos između čovjeka i prirode, uz preplitanje nemilosredne borbe za preživljavanje, iznenadne oluje i trenutaka radosti njenih protagonista.

Predstava "Moby Dick", iako na otvorenom, izvedena je uz poštivanje aktuelnih epidemiološkoh mjera, a za njene potrebe izmijenjen je režim saobraćaja u spomenutom dijelu grada.