Kako je saopćio MUP SBK, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke, te od građana tražio da mu dostave podatke sa bankovnih kartica (broj kartice sa prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice - CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon bon.

Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca sa računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac.

- U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D. M. rođen 1997.godine iz Sarajeva. Prilikom pretresa pronađen je jedan plinski pištolj, mobitel, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela - naveli su iz MUP-a SBK.

Protiv osumnjičenog će nadležnom Kantonalnom tužilaštvu u Travniku biti podnesen izvještaj o počinjenju 10 krivičnih djela iz oblasti internet prevara.

Ove aktivnosti su realizovane u saradnji Federalnom upravom policije, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Tuzlanskog kantona, naveli su iz MUP-a SBK.