Enver je dugogodišnji stolar, ali zbog 90-postotne invalidnosti donjih ekstremiteta bio je prisiljen odustati od posla na terenu, tako da je ova radionica već dugo njegova glavna preokupacija u kojoj trenutno izrađuje košnice vrhunskog kvaliteta.

Kako kaže Enver, da bi se pokrenuo vlastiti posao, neophodni su ideja, hrabrost, ali i novac. Ali sve to je moguće ako se posvetite onom što volite.

Da bi svoju dugogodišnju ideju o izradi košnica za profesionalne pčelare pretvorio u stvarnost pomogla mu je i Općina Stari Grad Sarajevo, te je registrovao samostalnu obrtničku djelatnost Idea.

- Više od deset godina se spremam za ovaj posao i istražujem načine izrade košnica. U augustu prošle godine sam počeo sa pripremama i sada sam tu ideju pretvorio u stvarnost. Počeo sam serijsku izradu od 43 košnice. Veoma sam zadovoljan, a iako ovo nije nimalo lahak posao, ja u njemu uživam - ispričao je Enver.

Naglašava kako je veoma važno od kakvog drveta se prave košnice.

- Ja isključivo radim od drveta smreke, kvalitetnog drveta koje je bez čvorova i suho. Veoma je bitno da je drvo suho, da ne bi poslije došlo do pucanja i krivljenja dijelova košnica. Puno sam istraživao i razgovarao sa dosta pčelara. Važno je da košnica bude napravljena po svim standardima, jer ipak je to pčelinji dom. Košnica mora biti kvalitetna, dobro napravljena, da traje i da pčeli bude udobno - ističe Enver i objašnjava da trajnost njegovih košnica može biti duža od 40 godina ako se pravilno održavaju, piše Općina Stari Grad.

Enverov cilj je da kupi još jednu mašinu kako bi ubrzao procese izrade i kompletirao proizvodnju sa još nekoliko vrsta košnica.