open-navfaktor-logo
search
Delegat SDA
Sarajlić: Konačno je vrijeme da se otklone dileme oko Lokalnih izbora, zbog toga smo podržali Budžet
Član Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić (SDA) kazao je nakon današnje sjednice, na kojoj je usaglašen tekst Budžeta institucija BiH za 2020. godinu, kazao da je rasprava bila "malo žučnija" i na momente neugodna.
27.07.2020. u 12:58
get url
text

- Na kraju smo jednoglasno kao Komisija donijeli zaključak da usvajamo Budžet BiH za 2020. godinu u onom obliku kojeg je usvojio Dom naroda – izjavio je Sarajlić.

Pojasnio je da je prihvatanjem amandmana HDZ-a BiH poništen amandman Jasmina Emrića kojeg je usvojio Zastupnički dom, te da je vraćen iznos namijenjen Parlamentarnoj skupštini BiH kojeg je prethodno reduciralo Predsjedništvo BiH. Radi se o, podsjećamo, 754.000 KM.

- Ono što je poslalo Vijeće ministara Predsjedništvu, to je danas usaglašeno – pojasnio je je Sarajlić.

Dodao je da se članovi Komisije iz SDA, koji su prvobitno glasali protiv amandmana HDZ-a BiH, nisu smjeli kockati, te su podržali amandmane nakon dodatnog usaglašavanja.

- Puno više ovim Budžetom dobijamo nego što gubimo. Nije to 450.000, niti će 450.000 riješiti migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu, niti će ovih 754.000, možda za nabavku vozila, nekoga usrećiti. Ovdje bismo mi bili krivci da na kraju sedmog mjeseca nemamo Budžet, nemamo izbora u ovoj godini, a mi to sebi ne možemo dozvoliti – kazao je Sarajlić.

Podsjetio je Sarajlić da je SDA prethodno napravila kompromis u vezi sa održavanjem izbora u Mostaru.

- Puno je ucjena, puno je nerazumijevanja, ali moramo gledati širu sliku i interes građana. Ne možemo produbljivati krizu i zbog toga smo kolega Osmanović i ja reterirali – kazao je Sarajlić.

Komentirajući upit o mogućim kritikama opozicije na račun SDA, Sarajlić je ocijenio da bi puno žešči napadi bili da ta stranka nije pristala na usaglašavanje Budžeta jer bi opozicija upravo SDA fakturisala odgovornost za neodržavanje Lokalnih izbora ove godine.

- Ne želimo se više valjati u toj kaljuži. Mislim da ovim Budžetom više dobijamo nego što gubimo. Mislim da institucijama treba Budžet, da rade svoj posao, da se više ne vrše privremena finansiranja i mislim da je konačno vrijeme da otklonimo sve dileme oko održavanja izbora i to je nešto zbog čega smo danas ovo podržali – izjavio je Sarajlić.

Poručio je da je SDA uvijek spremna praviti kompromise kako bi, kako je kazao, brod koji se zove BiH nastavio svoj put, te da će BiH imati Lokalne izbore i nakon 12 godina izbore u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.