open-navfaktor-logo
search
Općinski sud
Sarajlić i ostali: Završen dokazni postupak, vještak objašnjavao kako se može manipulirati snimcima
U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano još jedno ročište Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću po optužbi za davanje dara ili drugih oblika koristi.
13.01.2023. u 13:17
get url
text

Na današnjem ročištu saslušan je vještak Vahidin Đaltur koji je bio u svojstvu svjedoka odbrane. 

Đaltur nije radio vještačenje audio i videosnimka koji su predmet ovog suđenja, već je govorio o brojnim mogućnostima koje pružaju programi za montiranje audio i videozapisa.

Ono što je posebno interesovalo branioce optuženih jeste to da li je videosnimak koji je objavljen na internetu mogla smontirati osoba sa prosječnim znanjem u videomontaži. 

Đaltur je kazao da je za onakav snimak bilo potrebno najmanje jedan čitav dan rada, te najmanje nekoliko sati "renderovanja", odnosno konvertovanja videosnimka. Kazao je da je očigledno da je montažu tog videosnimka radila stručna osoba sa znanjem i vještinama.

Vještak je objasnio i kako se može manipulisati vremenom, odnosno datumima na uređajima.

Na sugestiju tužiteljice Lejle Kurtanović da je dao mišljenje o mogućnostima modifikacija, a ne o konkretnom snimku iz ovog predmeta, Đaltur je rekao da se i taj snimak nalazi u sklopu njegovog odgovora. Kazao je da telefon iz ovog predmeta nije ni imao te da mu nije ni bio zadatak da utvrđuje manipulacije koje su na njemu eventualno rađene.

Ovim ročištem završen je dokazni postupak. Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar, gdje će odbrana i tužilaštvo iznijeti završne riječi. 

Nakon toga bit će zakazano izricanje presude.

VEZANI TEKST - Održano ročište Sarajliću i drugima, kada se može očekivati kraj suđenja?
 

Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović terete se da su od 20. do 25. februara 2020. godine ugovorili sastanak sa delegatom za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.

Kako se u optužnici navodi, oni su Tvrtkoviću, korištenjem pozicija u SDA, obećali da će zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu za navedenu poziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.