- Radimo na tome da osiguramo da svi objekti priključeni na postrojenja Toplana budu zagrijani. Pri tome vodimo računa o održavanju stabilnog energetskog sistema Kantona Sarajevo i zaštiti prirodne sredine - poručuje Sejfo Ušanović, direktor KJKP Toplane - Sarajevo.

Sezona grijanja koja je pred nama će biti vrlo specifična i neizvjesna s obzirom na situaciju izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu i globalnom krizom u snabdijevanju prirodnim gasom kao ulaznim energentom neophodnim za rad postrojenja za zagrijavanje. 

Toplane poduzimaju sve neophodne aktivnosti na pripremi za predstojeću sezonu grijanja. Prirodni gas je osnovni energent kojeg Toplane koriste za proizvodnju toplotne energije, pa je neophodno nabaviti dovoljne količine gasa, bez obzira na njegovu cijenu na svjetskom tržištu. Pored toga uprava Toplana je pokrenula proces nabavke alternativnih goriva za rad postrojenja kod kojih tehničke mogućnosti dozvoljavaju prelazak sa prirodnog gasa na lož ulje i mazut. Oko 90 posto postrojenja Toplana imaju mogućnost korištenja alternativnog goriva. Međutim, alternativno gorivo nije dugoročno rješenje jer nabavke traju mjesec - dva, kapaciteti skladišnog prostora su limitirani pa se zalihe brzo iscrpe. 

Na besprijekorno funkcionisanje Toplana računa preko 50 hiljada stanova i oko 3.000 poslovnih prostora i objekata priključenih na sistem centralnog zagrijavanja. Nestašica prirodnog gasa bi za sve njih mogla stvoriti probleme, a to bi posebno pogodilo osjetljive kategorije, starije i bolesne osobe i porodice sa malom djecom, navodi se u saopćenju iz Toplana.