Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je već drugu godinu u budžetu osiguralo sredstva za realizaciju posjete učenika srednjih škola Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u školskoj 2019/2020. godina.

Kako je istaknuto, Ministarstvo na ovaj način želi kod učenika razvijati svijest o pripadnosti domovini, razvijati patriotska osjećanja kod učenika kao i osjećaje za pravičnost i istinu.

U ovoj školskoj godini planirana je posjeta Memorijalnom centru Srebrenicu – Potačari učenika koji pohađaju drugi razred škole.

Realizacija ovih aktivnosti će početi u utorak 10.09. 2019. godine polaskom prve grupe učenika iz Druge gimnazije, Gimnazije Obala i Katoličkog školskog centra i traje do 14. 10. 2019. godine.

Svaka srednja škola će osigurati prisustvo nastavnika historije i po jednog nastavnika za svako odjeljenje iz škole koji će biti pratnja učenicima prilikom posjete Memorijalnom centru.

Nastavnici historije su dužni pripremiti se na adekvatan način te za vrijeme puta prema Potočarima učenicima prenijeti historijske činjenice vezane za period agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. – 1995. godine, zatim činjenice o danu pada Srebrenice kao i opis događaja koji su uslijedili nakon pada Srebrenice.

U Memorijalnom centru će biti održan historijski čas za sve učenike i nastavnike, saopćio je Press KS.