open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Sarajevski otvoreni centar traži istragu zbog ucjenjivanja Begića, seksualna orjentacija nije razlog za ostavku
Sarajevski otvoreni centar, nevladina organizacija koja radi na unaprijeđenju ljudskih prava LGBTI osoba i prava žena, pozvao je relevantna pravosudna tijela da pokrenu istragu o ucjenama koje su bile usmjerene na PDP-ovog zastupnika u Skupštini Banje Luke Ivana Begića.
11.12.2021. u 13:08
get url
text
Ivan Begić

Dodaju da te ucjene, po njihovim saznanjima, imaju i elemente krivičnog djela motiviranog predrasudama po osnovu (pretpostavljene) seksualne orijentacije.

- Zastupnik Begić je posebno targetiran zbog sadržaja snimka, i oni koji su ga ucjenjivali su računali na njegovu ranjivost, koja je rezultirala njegovom ostavkom. Početkom naredne sedmice uputit ćemo dopise vrhu političke stranke PDP kojem želimo poručiti da trebaju pružiti jasnu podršku svojim članovima/cama i jasno kažu da stoje iza svojih članova/ica bez obzira na seksualnu orijentaciju, da ne prihvate ostavku ukoliko je ona samo motivirana činjenicom drugačije (pretpostavljene) seksualne orijentacije, te uputiti jasan zahtjev Tužilaštvu da pokrene istragu u ovom slučaju - saopćili su iz Sarajevskog otvorenog centra.

VEZANI TEKST - Privatni pornografski snimak pušten u javnost: Odbornik PDP-a u Banjoj Luci se povlači iz politike

Navode da bi na taj način institucije i PDP poslali i jasnu poruku da niko ne treba biti ranjiv samo zbog svoje (pretpostavljene) seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika, "a PDP bi se odmakao od narativa političara iz iste partije koji je ranije bio usmjeren protiv LGBTI osoba, a koji je na kraju oštetio i samu političku stranku".

- Iako možemo razumjeti ostavku osobe koja je u političkom životu pod velikim pritiskom ucjene, smatramo da nema razloga da Ivan Begić podnese ostavku niti da ona bude prihvaćena u stranci jer (pretpostavljena) seksualna orijentacija, rodni identitet, i seksualna ponašanja vezana sa ovim identitetima nisu niti trebaju biti razlog za sram i povlačenje iz političkog i javnog života. Sram može i treba biti samo na strani onih koji ove identitete i vezana ponašanja koriste za ucjenu i počinjenje krivičnih djela - istakli su iz Sarajevskog otvorenog centra, ponudivši Begiću svoju podršku.

- Sarajevski otvoreni centar je na raspolaganju svim LGBTI osobama za pravnu, psihosocijalnu i druge vrsta podrške, te tako i Ivanu Begiću ukoliko mu je potrebna bilo koja vrsta navedene podrške - dodali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.