Četvrtak, 02.04.2020.

Prvi u BiH

Sarajevski Muzej optičkih iluzija nudi jedinstveno iskustvo

FOTO: Anadolija

Nedavno je u Sarajevu otvoren Muzej optičkih iluzija, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini, a njegove instalacije i eksponati postavljeni na tri sprata, već privlače brojne posjetioce svih uzrasta.

Instalacije koje ujedno promoviraju tradiciju i kulturu Sarajeva kao i Bosne i Hercegovine općenito, posebno su interesantne djeci i mladima. Ipak, ni oni nešto stariji ne mogu odoljeti "Vučku", maskoti Zimskih olimpijskih igara, koji servira bosansku kafu, UV sobi, naopakoj i antigravity sobi, beskonačnom disku...

S obzirom na izraženu popularnost muzeja optičkih iluzija u regionu u svijetu, rodila se i ideja o jednom takvom muzeju u Sarajevu.

- Muzej je jako raznolikog sadržaja, s obzirom na to da imamo iluzije različitog kova. Imamo stare iluzije, tj. iluzije koje su rađene još prije stoljeća. Imamo i 3D objekte i čitave prostorije u vidu iluzija kao što su Amesova soba, poznatija kao soba veće-manje, ili Infinity Disco - beskonačni disko. Imamo i naopaku sobu s bosanskim elementima, ali i 3D slike na zidovima kao što je recimo Vučko - rekla je Rebeka Abdagić, glasnogovornica Muzeja optičkih iluzija Sarajevo.

Dodala je kako su nastojali kroz muzej promovirati i bh. kulturu zbog čega se u ovoj instituciji nalazi i beskonačni tunel spasa, te tzv. reverspectivu koja muzej krasi motivima Sarajeva.

- Pošto smo u čitav proces stvaranja našeg muzeja uključili mlade bh. umjetnike, za naš muzej je tri 3D slike radio Kerim Mušanović, koji je mladi magistar likovnih umjetnosti iz Sarajeva, a radio je za nas upravo Vučka - rekla je Abdagić.

Muzej smješten na Skenderiji otvoren je 12. februara, a radi svaki dan od 10 do 22 sata.

- Interesovanje je jako veliko tako da vikendom već trebamo rezervacije za ulazak ljudi u muzej, jer nam se stvara gužva, a zaista nastojimo da svako doživi ove iluzije na najbolji mogući način - dodala je Abdagić.

Istakla je kako će dio postavke biti stalan, a dio iluzija će biti mijenjan s vremena na vrijeme kako bi posjetioci doživjeli nešto novo kada ga posjete sljedeći put.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh