open-navfaktor-logo
search
Vjerovali ili ne
Sarajevski hotel poslao ponudu za novogodišnju proslavu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove
Iako su se mnogi ugostitelji i hotelijeri pripremali za i nadali proslavi Nove 2021. godine, organizovanih dočeka, ni do 23 sata, neće biti.
20.12.2020. u 17:19
get url
text

To je odluka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji je izdao preporuku da se Nova godina slavi u krugu porodice.

- Do 23 sata rade i ugostiteljski objekti i za goste hotela. Pozvali smo da nema organizovanog slavlja Nove godine. To je jako bitno - naglasio je prije tri dana Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje bh. entiteta FBiH, dodavši da će u narednim danima biti prisutan i pojačan inspekcijski nadzor.

VEZANI TEKST - "Situaciju sa koronavirusom smo stavili pod kontrolu i bez lockdowna"

Kako nam je kazao Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, ova agencija će u kontekstu novogodišnjih praznika i mogućih nemilih događaja spremno dočekati prelazak iz 2020. u 2021. godinu.

- Bit će spremno nekoliko timova Federalne uprave za inspekcijske poslove, sačinjenih od strane inspektora koji će biti zaduženi za kontrolu epidemioloških mjera, kao i tržišnih inspektora, da upravo u toj noći sa 31. decembra 2020. na 1. januar 2021. izvrše kontrolu u određenim objektima koji se ne budu pridržavali naredbni Federalnog kriznog štaba i eventualno budu sebi dopustili taj luksuz da organizuju određene zabave i proslave. Kriznom štabu i nama kao kontrolnim organima je bilo teško da utičemo i ukazujemo na to da se treba suzdržati i ostati u svojim domovima u krugu porodice. Znamo da je teška godina i želimo da upravo na ovaj način apelujemo kako nam sam početak nove godine ne bi bio daleko teži i komplikovaniji, ukoliko bi dali sebi taj luksuz da se dopusti da se organizuju proslave i zabave pri dočeku Nove godine - kaže Anis Ajdinović.

Sve aktivnosti vezane za novogodišnje praznike agencija vrši u dogovoru sa kolegama u Kantonalnim upravama za inspekcijske poslove.

- Ja sam već u komunikaciji sa nekoliko direktora Kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i dogovorili smo određene aktivnosti. Svakako, još jednom ćemo se i pismeno obratiti svim Kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim inspekcijskim organima u narednoj sedmici kako bi ozvaničili ovu našu dosad jako dobru i tijesnu saradnju i na pravi način se postavili u smislu dočeka novogodišnjih praznika. Ova tijesna saradnja će biti upravo sa kolegama iz kantonalnih uprava policija, kako bi, ako dođe do mogućih solucija da ipak imamo neke zabave i ukoliko bude potrebno da intervenišu kolege iz kantonalnih uprava policija, da to bude na najvišem nivou u smislu agencijske saradnje, što se ne sumnja da će biti. Ipak se nadamo da nećemo imati posla, niti inspekcijski niti policijski organi u povodu noći sa 31. decembra 2020. na 1. januar 2021. godine - dodaje direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Zanimljivo je da je na adresu Federalne uprave za inspekcijske poslove stigla ponuda za organizovanje dočeka Nove godine u jednom od renomiranih ugostiteljskih objekata u Sarajevu, na šta se Ajdinović također osvrnuo.

- Ugostiteljski objekat koji posluje na području Kantona Sarajevo pretpostavio je da će se epidemiološke mjere i naredbe Kriznog štaba ublažiti, u nadi da će se stabilizovati epidemiološka slika na području Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine. Federalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je poziv, ali ne da službeno posjeti taj ugostiteljski objekat u povodu dočeka Nove godine, već da se u kontekstu organizacije proslave za naše inspektore eventualno i mi odazovemo tom pozivu i organizujemo neku vrstu zabave za naš kolektiv. U ovim okolnostima to je svakako jedan očigledan apsurd. Nadamo se da kao organ i kao kolektiv nećemo morati posjetiti upravo taj ugostiteljski objekat, a ako ga i budemo posjetili, posjetićemo ga samo službenim putem, odnosno na način da ćemo izvršiti inspekcijski nadzor u tom ugostiteljskom objektu ukoliko dođe do organizacije proslave u tom hotelsko- ugostiteljskom objektu na području Kantona Sarajevo - kaže na kraju direktor FUZIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.