open-navfaktor-logo
search
Noć sudbine
Sarajevske ulice prepune šetača: Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr
Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje
31.05.2019. u 21:40
get url
text

Muslimani u Bosni i Hercegovini i u svijetu večeras obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana, Lejletu-l-kadr, noć za koju se vjeruje da je vrednija od hiljadu mjeseci.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini večeras će biti upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

{$galerijaFotografija}

Rijaset Islamske zajednice u BiH večeras organizuje centralnu svečanost prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Program počinje 21.45 sati. Tom prilikom vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović će uputiti poruku, a program će izvesti poznati učači Kur'ana i ilahija.

Naš fotoreporter zabilježio je atmosferu sa sarajevskih ulica, koje su večeras prepune šetača i vjernika koji sa radošću dočekuju odabranu noć.

{$galerijaFotografija}

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Lejletu-l-kadr je noć sudbine, odluke i odredbe svake. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: rođenja i smrti, ženidbe i udaje, nafake i plodova, zdravlja i bolesti... Prema islamskom vjerovanju, tu noć meleci dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha, dž. š., za realizaciju odredbi i sudbina za narednu godinu.

 

Ramazan 27 noć atmosfera Baščaršija 1 - 31.05.2019.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.