open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Sarajevske škole se pripremaju za doček učenika: Djeci će se osigurati maksimalne mjere zaštite
Školska 2020/2021. godina u Kantonu Sarajevo (KS) počinje 1. septembra, a zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa samo učenici od 1. do 4. razreda, odnosno i 5. razreda, tokom prve dvije sedmice pohađat će redovnu nastavu, a ostali po online modelu.
19.08.2020. u 12:51
get url
text

Ministarstvo nauke i obrazovanja u Kantonu Sarajevo u utorak je objavilo glavne smjernice i preporuke za izvođenje nastave u školama u tom kantonu u okolnostima pandemije koronavirusa.

Prijem prvačića će biti održan 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera.

Preporučuje se školama da prijem prvačića organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema. U zavisnosti od prostornih kapaciteta škole, škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvačića.

Namir Ibrahimović, direktor Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" u Sarajevu, u razgovoru za Anadolu Agency objasnio je kako teku pripreme u ovoj školi pred početak nove školske godine i kako će izgledati izvođenje nastave.

- Učenici od 1. do 4. razreda će dolaziti u školu u različitim oblicima i modalitetima sa nekim preporukama koje su nam dali. Mi smo od jučer već krenuli u osiguranje sigurnosnih preduvjeta kako bi djeca koja dolaze u školu bila sigurna. Već duži vremenski period radimo na čišćenju i krečenju škole što je redovan godišnji proces. Nabavljena su neka sredstva, a danas smo naručili dodatnu količinu zaštitne opreme, maske, rukavice. Naručili smo nove dozere za svaki sprat te ćemo sada dogovoriti na koji način uvoditi djecu unutar same škole. Morat ćemo odrediti različite vremenske intervale kada ulazi koja pojedinačna grupa, a morat ćemo prije toga razgovaratii sa roditeljima i sa djecom. Sa djecom ćemo potrošiti prve časove razgovarajući o bitnim mjerama opreza koje su nužne u okviru ovakve nastave i naravno pažljivo osluškivati šta kažu nadležne vlasti, stručnjaci vezano za školu i nadati se da niko od djece i od nastavnika neće biti zaražen u ovom narednom periodu - kazao je Ibrahimović.

{$galerijaFotografija}

Napominje ipak, kako će u okolnostima pandemije biti teško izvoditi nastavu, ali da je mnogo bolje da se djeca vrate u školske klupe nego da prate nastavu od kuće.

- U prvim danima ćemo vidjeti kako će to izgledati i na koji način ćemo se uspjeti organizirati. Mislim da je to ipak i dalje za djecu bolja varijanta nego da sjede kući i da isključivo rade neke zadatke koji im se šalju. Ako i tako bude, mora se naravno, zdravlje je najvažnije. Ali meni je drago da vidimo da se djeca vraćaju u škole i da svoje znanje dobijaju u okviru samog redovnog nastavnog procesa - rekao je Ibrahimović.

Objasnio je da, kako nalažu preporuke, djeca neće izlaziti iz svojih učionica i da će se nastava za učenike razredne nastave izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika.

- Ukoliko bude potrebe, djeca će pojedinačno ići do toaleta i vraćati se. Neće biti velikog odmora. Dakle, nakon što završe časove oni će izlaziti iz škole. Jedino što ostaje je, a o tome ćemo morati čekati više podtaka je pitanje korištenja produženog boravka škole u kojem djeca borave u malo drugačijem uvjetima. Koji bi to bio nivo mjera i koliko će biti zainteresiranih roditelja za korištenje produženog boravka - dodao je Ibrahimović.

Napominje kako će u narednom period dobiti detaljnija pojašnjenja o tome kako postupiti ako se desi da je neko od učenika ili nastavnog osoblja zaražen virusom.

- Mi smo naručili mjerač temperature. Pratit ćemo da neko od djece koja dođu u školu i uposlenici nemaju temperaturu. Pokušat ćemo prevenirati sve što možemo učiniti kako bi i djeca i nastavno osoblje i drugo osoblje bili sigurni dok se odvija nastava. U slučaju da se otkrije da je neko od učenika ili osoblja zaražen, pretpostavljam da ćemo javiti bolnicama COVID ili nekom nadležnom tijelu koje će nam dati detaljne preporuke šta raditi dalje, da li se prekida nastava samo za to odjeljenje ili kompletna škola ce osjećati posljedice - kazao je Ibrahimović.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u koordinaciji sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo, u drugoj sedmici mjeseca septembra, razmotriti potrebu izmjene modela izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

arajevske škole se pripremaju za doček učenika, 19.08.2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.