open-navfaktor-logo
search
Ponuda dobra, ali...
Sarajevske pijace: Trgovci tvrde da nikad nije bilo jeftinije, a nikad manje kupaca
Narod slabo kupuje, po jednu krastavicu, paradajz, po 250 grama buranije,  glavicu kupusa, papriku. Slaba je prodaja, a cijene su povoljne
23.05.2019. u 07:13
get url
text
Detalj sa sarajevske pijace Ciglane

Velika ponuda, a mala potražnja. Nikad jeftinije, i nikad manje kupaca, riječi su većine prodavaca sa sarajevskih pijaca (Grbavica, Markale i Ciglane), koje je naša ekipa posjetila danas u popodnevnim satima.

I uvjerili smo se, ponuda je zaista raznovrsna, sezonska roba uglavnom domaća - iz Hercegovine, a cijene variraju, od pijace do pijace. Kupaca ima, ali, uglavnom sa skromnim sadržajima u njihovim kupovnim vrećicama.

{$galerijaFotografija}

- Narod slabo kupuje, po jednu krastavicu, paradajz, po 250 grama buranije, glavicu kupusa, papriku. Slaba je prodaja, a cijene su povoljne. Troškove uspijemo pokriti, a nama šta ostane. Vrlo često je to jako malo. Teška su vremena - kazala nam je prodavačica Džemila Stovrag, čiji štand se nalazi na pijaci Grbavica.

Ništa boljeg raspoloženja nije bio ni prodavač Nedžad Đono sa pijace Markale.

- Nisam zadovoljan prodajom. Kupovna moć je opala iako nudimo vrhunsku robu, domaću iz Hercegovine, i to po jako niskim cijenama- istakao je Đono.

{$galerijaFotografija}

No nisu svi nezadovoljni. Na pijaci Ciglane vlada optimizam. Razgovarali smo sa Jasminom Fejzićem, koji je zadovoljno trljao ruke.

- Zadovoljan sam prodajom, ljudi kupuju bez obzira što pričaju da je poskupilo. Nema nikakve promjene od prošle godine. Sezonska roba varira. Jagode danas mogu biti 3, a već prekosutra 6 KM. Pa opet cijena može spasti na 1, 50KM. Paprika je sada 6 KM kao i buranija, ali, tek su pristigle, a vrlo brzo, njihova cijena će biti 2 do 3 KM. Zapravo sve zavisi od trenutne količine robe koja dođe u Sarajevo, tačnije na pijacu Heco gdje svi nabavljamo robu - iskren je Fejzić.

{$galerijaFotografija}

Dok su u aprilu cijene voća i povrća dostizale vrtoglave cijene, kada su, podsjetimo, paprike bile od 6 do 9 KM, a jagode čak 10 KM, sada su dosta pristupačnije.

Napravili smo cjenovnu listu za vas:

Paradajz- 2,50 do 3,50 KM
Paprike- 3 do 5 KM
Kupus- komad 1 KM
Buranija- 5 do 6 KM
Zelena salata- kilogram 3 KM, 1 glavica 1 KM
Mladi luk- kilogram 3 KM, jedna vezika 1 KM
Mrkva- 2 KM
Karfiol- 1 KM
Rukola- 1 K M
Krastavice- 2 KM
Tikvice- 3 KM
Raštika- 1 KM
Krompir- 2,50 KM
Gljive- 5 do 6 KM
Trešnje- 2,50 do 5 KM
Jagode- 3,50 do 5 KM
Breskve – 6 KM
Nektarine- 6 KM

Na pijacama možete kupiti i tropsko voće koje prodavci nabavljaju iz Grčke. Ananas košta 5 KM. Iz Grče stižu i lubenice i dinje, a njihova cijena po kilogramu je 4 KM. Obzirom da se bliži Ramazanski bajram, provjerili smo i koliko košta jezgra oraha. Cijena varira od pijace do pijace, pa tako za kilogram izdvojit ćete od 18 do 22 KM.

 

 

Pijaca Grbavica 22.05.2019.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.