open-navfaktor-logo
search
Prijeteće zujalice
Sarajevska vlast godinama nije u stanju uvesti romobile u zakon, povrede pješaka redovne
Prošlo je već četiri-pet godina kada su se električni romobili u većom broju pojavili na sarajevskim trotoarima i biciklističkim stazama, a isto toliko vremena obećava se da će se ova prijevozna sredstva uvesti u zakon u saobraćaju. U međuvremenu sve je više saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pješaci, svađa pa i tuča.
18.03.2022. u 16:17
get url
text

Dolaskom proljeća ova priča je aktualizirana, jer sve više građana koristi električne romobile. 

Električni romobili u prosjeku mogu dosegnuti brzinu oko 25 kilometara na sat, pa ih zovu "nečujne zujalice". Brzina kojom voze je veliki problem pa se dešavaju nezgode na trotoarima ponekad i sa ozbiljnim povredama pješaka.

Zakonom o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo zabranjuje se kretanje bicikla, mopeda, kao i električnih skutera na jedan ili dva točka, na stazama koje su namijenjene za kretanje pješaka. Električni romobili se kreću upravo pješačkim stazama.

Još od 2019. godine obraćamo se MUP-u Kantona Sarajevo i uvijek dobijemo isti odgovor. Obratili smo im se i danas i glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić je izjavio:

- Svjesni smo da električni romobil ugrožavaju sigurnost pješaka na trotoarima. Na nivou KS upotreba električnih romobila regulisat će se kroz zakon o uređenju saobraćaja i u ovom trenutku ne znam dokle se stiglo sa tim izmjenama.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica rekao nam je da je "krajnje vrijeme se ovaj problem ozakoni, jer se i sam uvjerio koje probleme imaju pješaci sa vozačima romobila, a zakon treba da predloži Ministarstvo saobraćaja KS".

Po Zakonu o osnovama sigurnosti cestovnog saobraćaja u BiH, po članu 106, električnim romobilima zabranjeno je kretanje po cesti i biciklističkoj stazi odnosno trotoaru. 

Na ulicama, biciklističkim stazama, šetalištima i trotoarima Sarajeva sve je više električnih romobila, a zbog svoje praktičnosti i ekonomičnosti mnogi ih smatraju vozilom budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.