open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Sarajevska SDA nazvala Katicu Tegeltijinim poslušnikom koji uništava MUP KS
Sadašnji ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica ignoriše alarmantnu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo, koja je kulminirala nizom pucnjava i ubistvima na sarajevskim ulicama u proteklom periodu, navodi se u reagiranju KOSDA
21.11.2019. u 16:57
get url
text

Doskorašnji šef kabineta Milana Tegeltije u VSTV-e i sadašnji ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica ignoriše alarmantnu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo, koja je kulminirala nizom pucnjava i ubistvima na sarajevskim ulicama u proteklom periodu, navodi se u reagiranju KOSDA.

Nametanje političke kontrole u radu policije, ističu, rezultiralo je narušavanjem efikasnosti sigurnosnog sistema u Sarajevu. Stavljanje političkih iznad sigurnosnih i profesionalnih kriterija, dovelo je do problema i u sistemu video nadzora. Katica, dodaju, pokušava da video nadzor na ulazima i izlazima iz Kantona Sarajevo kontroliše on i njegovi službenici, a ne komesar i Uprava policije.

- Protivno je svim profesionalnim mjerilima da operativne podatke kontroliše politika, a ne policija i struka. Uprava policije po zakonu ima finansijsku, operativnu i administrativnu samostalnost, ali poslušnik Milana Tegeltije ne mari za zakon. Baš kao ni njegov stranački šef Elmedin Konaković, koji hoda naoružan i javno se hvali svojim prijateljstvima s kriminalcima. Blagi pristup premijera Edina Forte prema kriminalu i potpuna nesposobnost Katice, Tegeltijinog poslušnika, doveli su do poremećaja sigurnosnog stanja. Jedini način da se unaprijedi sigurnosna situacija jeste smjena ove Vlade - saopćeno je iz KOSDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.