open-navfaktor-logo
search
Na gradilištu
Sarajevska IX transverzala: Nastavlja se gradnja kružnog toka i dvije kolovozne trake u Boljakovom Potoku
Nakon što je tokom prošle godine završeno uklanjanje objekata na IX transverzali, velikom infrastrukturnom projektu u Sarajevu, stvoreni su uvjeti za nastavak izgradnje i završetak kružnog toka u naselju Boljakov Potok.
17.03.2023. u 07:58
get url
text
Deveta transverzala

{$galerijaFotografija}

Posjetili smo gradilište i uvjerili se da izgradnja napreduje. Kružni tok koji se nastavlja graditi sa mosta koji počinje iz ulice Džemala Bijedića "visit će u zraku" na stubovima. Počela je i izgradnja dvije kolovozne trake koje vode prema autoputu.

Ova kratka saobraćajnica je od ogromne važnosti za cijelo Sarajevo. Ona će biti najkraći pravac kretanja iz stambenih naselja s desne strane Miljacke ka Alipašinom Polju, odnosno dalje ka Centru ili Ilidži. Time će se rasteretiti pravac prema Buča Potoku i Pofalićima. Osim toga, smanjit će se gužve koje nastaju na Stupskoj petlji i povezanim ulicama, odnosno na izlazu iz grada, s obzirom na to da će se preko nove transverzale moći nastaviti direktno prema autoputu ili Rajlovcu i Vogošći.

Projekat izgradnje primarne gradske saobraćajnice IX transverzale u Sarajevu započeo je 2018. godine i realizuje se fazno i uglavnom sa zakašnjenjem.

Nakon završetka ovog projekta, IX transverzala će povezati do sada željezničkom prugom razdvojena naselja u općini Novi Grad te predstavljati modernu vezu sa autocestom putem kolovoza sa četiri saobraćajne trake, sa obostranim pješačkim stazama, novom javnom rasvjetom, servisnim saobraćajnicama i pratećom opremom.

IX sarajevska transverzala, gradnja, Cesta, kružni tok, 16.03.2023
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.