open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Sarajevo - Željo u 143. gradskom derbiju, Zrinjski na Pecari, duel za opstanak bez TV prijenosa
Pred fudbalerima Sarajeva u subotu je 143. gradski derbi protiv Željezničara, a 123. prvenstveni.
01.05.2021. u 08:10
get url
text

Najveća utakmica bh. fudbala, koja će se igrati u 28. kolu Premijer lige BiH, mogla bi za Bordo sastav biti ključna u borbi za titulu prvaka, javlja Anadolu Agency (AA). Ujedno, uz hercegovački derbi između Širokog Brijega i Zrinjskog i najzanimljiviji je meč dana.

Sarajevo je ispustilo veliku prednost koju je imalo nad rivalima u vrhu tabele i sada gradski derbi dočekuje bodovno izjednačeno sa liderom banjalučkim Borcem. Stoga je jasno da im je protiv najvećeg rivala prijeko potrebna pobjeda.

- To su utakmice u kojima forma igrača ili ekipe ne znači puno, jer obično svi igraju sa velikim angažmanom i motivom na tim utakmicama. Ali, ono što je bitno jeste da te utakmice obično odlučuju sitni detalji, tako da moramo biti skoncentrisani svih 90 i nešto minuta. Ukoliko se to ostvari, onda sigurno možemo očekivati pozitivan rezultat - rekao je Vinko Marinović, šef stručnog štaba Sarajeva.

U taboru Plavih u veoma lošem raspoloženju dočekuju ogled sa velikim rivalom. Naime, klub sa Grbavice je u nizu od čak deset utakmica bez pobjede u Premijer ligi BiH, a u posljednjem kolu su doživjeli još jedan neugodan poraz od gradskog rivala Olimpika, koji se bori za opstanak. No, iz Željezničara najavljuju da bi upravao sarajevski derbi mogao biti prekretnica za njih.

- Vjerujem da ćemo odigrati kvalitetno i da nećemo razočarati sve one koji vole Željezničar. Mislim da spremno dočekujemo derbi. Očekujemo da derbi možda bude prekretnica u ovom periodu i da nam krene ka boljem. Naravno da ćemo težiti ka pobjedi, ali sigurno će se i Sarajevo pitati, tako da očekujemo prije svega izjednačenu borbu. Vjerujem da će onaj koji bude imao motiva, htijenja i volje dobiti tu utakmicu - istakao je Blaž Slišković, trener Željezničara.

U dosadašnja 142. derbija nešto uspješniji je Željo koji je upisao 45 pobjeda, Sarajevo je slavilo 42 puta, dok je 55 duela završeno bez pobjednika.

Hercegovački derbi igra se od 19.05 sati, a bodovi su potrebni i jednoj i drugoj ekipi. Zrinjski se još nije odrekao šampionskih ambicija, dok će domaćini loviti tricu u borbi za Evropu.

Prvu utakmicu današnjeg programa igrat će Krupa i Mladost od 15 sati. Zanimljivo, derbi zaželja neće biti emitovan u TV prijenosu, a sudit če Miloš Gigović.

Rezultati, parovi, sudije i satnice

Radnik - Sloboda 1:2
Velež - Borac 1:1

subota

Krupa - Mladost (Miloš Gigović - Bosanska Gradiška, 15)
Sarajevo - Željezničar (Haris Kaljanac - Sarajevo, 16.55 sati, Arena Sport)
Široki Brijeg - Zrinjski (Irfan Peljto - Sarajevo, 19.05 sati, Arena Sport)

ponedjeljak

Olimpik - Tuzla City (Ermin Sivac - Zenica, 15 sati, Arena Sport)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.