open-navfaktor-logo
search
Žalbe korisnika
Sarajevo: Zašto su velike gužve na Malti u Centru za plaćanje komunalnih usluga
U Kantonu Sarajevo otvorena su dva centra za plaćanje komunalnih usluga bez provizije, u Novom Sarajevu i Vogošći.
17.02.2020. u 21:42
get url
text
Centar za plaćanje komunalnih usluga

Ovi centri su pun pogodak jer građani mogu plaćati račune za grijanje, vodu, odvoz smeća i za gas, bez provizije, zbog čega su posebno zadovoljni penzioneri, jer uštede nekoliko maraka na poštarini, a tu mogu dobiti i potrebne informacije.

Centar za komunalne usluge je smješten u prostorijama Sarajevogasa na Dolac Malti u ulici Envera Šehovića. Otvoren je u decembru 2017. godine i na ovom mjestu komunalne usluge plaćaju stanovnici općina Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Centar.

Zbog toga svakodnevno dolazi do nesnošljivih gužvi. Posebno su velike gužve na dva šaltera Vodovoda i kanalizacije i građani sve više negoduju i zahtjevaju da se produži radno vrijeme ili uvede više naplatnih mjesta.

Radno vrijeme Centra na Malti je svakim radnim danom od 7:30 do 16 sati i subotom od 8 do 14 sati. Za naplatu komunalnih usluga rade po dva šaltera, a samo Toplane Sarajevo imaju jedan i tu nema gužve.

- Znamo za pritužbe građana i svjedoci smo velikih gužvi u toku dana i jedino rješenje je otvaranje novih centara za naplatu. Radi se na otvaranju centra na Dobrinji u općini Novi Grad. Za sada niko ne pominje otvaranje takvih centara na Ilidži, a to bi bilo neophodno. Vodovod i kanalizacija nemaju ni jedno naplatno mjesto u općini Ilidža i svi građani dolaze na Maltu da plaćaju vodu – kazao nam je Nusret Palavra, direktor Centra Novo Sarajevo.

Velike gužve se stvaraju jer morate stati u red, posebno za svaku komunalnu uslugu koju plaćate. Problem je i to što građani koji rade ne mogu platiti režije na ovom mjestu, jer radno vrijeme je do 16 sati. Za sada nema naznake ni da će se uvesti druga smjena, jer bi javna preduzeća morala zaposliti još po dva radnika. Ne razmišlja se ni o naplati svih komunalnih usluga na jednom šalteru. Sada je situacija takva da za svaki račun morate stati u novi red. 

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo, kazao nam je da bi za simboličnu sumu izdao prostor u Privrednom gradu da se otvori centar za plaćanje komunalnih usluga, za stanovnike općine Centar.

U prostorijama Općine Vogošća krajem novembra 2018. godine otvoren je Centar za komunalne usluge u kojem korisnici plaćaju usluge Rada, Vodovoda i kanalizacije i Bags Energotehnika d.d. Vogošća. Radno vrijeme Centra je svakim radnim danom od 8 do 16 sati, a četvrtkom do 18 sati. Građani su na ovom mjestu zadovoljni uslugom, a nema ni velikih gužvi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.