Sarajevo: Više od stotinu djece s poteškoćama u razvoju danas nije krenulo u školu

objavljeno: 29.01.2018. u 13:10

Iako se danas sva djeca školskog i vrtićkog uzrasta nakon zimskog odmora vraćaju u svoje školske klupe, za više od stotinu naše djece s poteškoćama u razvoju, ponavlja se slika sa početka školske godine - nemaju gdje.

Ovo je danas pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo izjavila Fatima Insanić-Jusufović, predsjednica Savjeta roditelja EDUS-a, i dodala:

- Možda se sjećate da smo mi, njihovi roditelji, tada pokrenuli kampanju "Gdje je moja škola" kojom smo željeli da obratimo pažnju javnosti na kršenje osnovnih prava naše djece na razvoj i obrazovanje i potrebu za hitnim rješenjem ovakve situacije. Naša akcija rezultirala je izradom Elaborata za osnivanje Naučnog centra za podršku inkluziji kao dugoročnim rješenjem i prezentacijom Elaborata na Skupštini Kantona Sarajevo u novembru 2017. godine Skupština je naložila Vladi KS da do kraja 2017. izađe sa potrebnim prostornim, kadrovskim i finansijskim rješenjima za 2018. godinu, kao i da formira interresornu grupu s ciljem da se u roku od tri mjeseca i na osnovu predloženog Elaborata iznađe i dugoročno sistemsko rješenje koje bi svoj djeci s poteškoćama pružilo priliku za adekvatno obrazovanje – pojasnila je Fatima Insanić-Jusufović.

Bivša škola "Isa beg Ishaković" u Općini Novo Sarajevo trebala se dodijeliti za potrebe djeci sa posebnim potrebama, a o tome sutra odluku treba da donese Općinsko vijeće Novo Sarajevo. Ova škola bila bi u sastavu Centra "Vladimir Nazor".

Ministar obrazovanja Vlade KS Elvir Kazazović kazao je poslije izjava predstavnika EDUS-a da Vlada pokušava trajno da riješi problem sve djece sa poteškoćama u razvoju.

- Informacija koju ste dobili od članova EDUS-a da djeca neće krenuti u školu je netačna. Nastava za djecu sa poteškoćama u razvoju nastavlja se u školi "Vladislav Skarić". Bivša škola "Isa beg Ishaković" bit će ustupljena Ministarstvu obrazovanja, a ne EDUS-u. To je nevladina organizacija čiji rad podržavaju vlasti u KS, kao i svi školski objekti i ovaj mora biti u sastavu Ministarstva obrazovanja. Dok se ne uredi ova škola, Vlada je EDUS-u nudila drugi prostor dok se ovaj ne završi po zakonskoj proceduri. Oni nisu pristali na to i sada se mora sačekati preseljenje u školu "Isa beg Ishaković" – kazao je ministar Kazazović.

Ministar je kazao da imaju ponudu Turske da izvši toplifikaciju i uređenje škole "Isa beg Ishaković" i to će biti kvalitetan objekat koji će koristiti djeca sa teškoćama u razvoju svih kategorija.

Udruženje EDUS za svoj projekat traži 2,7 miliona maraka.

- Ministarstvo obrazovanja i Općina Novo Sarajevo izdvojili su sredstva da se ova škola uredi, a javili su da će pomoći i iz Turske. To je veliki projekat i preko noći se ne može uraditi i potreban je duži proces. Vlada KS već je izdvojila 600 hiljada maraka da se unaprijedi nastava i rad za svu djecu. Iz drugih udruženje nam se žale da favorizujemo samo djecu sa autizmom, a i oni žele da zaštite interese svoje djece, a Vlada KS hoće da ravnopravno zaštiti svu djecu kojoj je potrebna pomoć u obrazovanju – kazao je Kazazović.