open-navfaktor-logo
search
19. po redu
Sarajevo: Veliki broj građana na protestima povodom četvrte godišnjice od smrti Dženana Memića
Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u 13 sati okupio se veliki broj građana na organiziranim protestima povodom četvrte godišnjice od smrti Dženana Memića.
08.02.2020. u 13:10
get url
text

Danas je nastupila četvrta godišnjica od nerazriješenog slučaja stradanja Dženana Memića te su porodica i prijatelji stradalog Dženana pozvali građane da se okupe 19. put po redu.

Porodica je pozvala sve da dođu i daju podršku u njihovoj borbi, ne samo za Dženana, već, kako su kazali, za bolje sutra sve djece.

{$galerijaFotografija}

- Svakako ne spavam po noći, samo neka me udare iza leđa kao što su Dženana udarili. A oni su spremni iza leđa udariti. Ali nema veze, meni nije žao. Ako me niko ne spriječi do kraja ide ova borba i znat će se ubica. Nije sada bitan ubica. Još uvijek vjerujem sudu, ali ne vjerujem VSTV-u. Svjedoci saslušani, izjave uzete, ali sačekat ćemo presudu. Ovdje se nema šta čekati, rješivo je za deset minuta. Znam šta su svjedoci rekli i to ne može sakriti niko. Meni su došli svjedoci, sve znam šta je ko radio – kazao je u izjavi za medije Muriz Memić, otac Dženana Memića, prije početka protesta.

Dženanova sestra, Arijana Memić obratila se prisutnima i podsjetila na sva dešavanja i sve procese kroz koje je ova porodica prošla, da bi, kako je kazala, došli do istine o smrti njihovog sina i brata.

- Sjećam se tog tmurnog dana, i već četiri godine traje naša borba, četiri godine tražimo istinu, brojna ročišta, suđenja, bezbroj sastanaka, slanja dopisa, a sve što mi radimo četiri godine, trebalo bi da radi država. Znam da vi koji ste tu razumijete našu bol i podržavate našu borbu. Međutim postoje i oni koji pokušavaju osporiti našu borbu. Ja sam Dženanova sestra i zahvalna sam Bogu što me počastio da imam takvog brata. Svoj život bih dala samo da on bude živ. I sutra će neko reći da imam druge motive. Moj jedini motiv je da saznam ko mi je ubio brata. Teško je nastaviti živjeti kada vam neko uzme vašeg voljenog. Njegove ubice ćemo izvesti pred lice pravde bez obzira koliko to koštalo - kazala je, između ostalog, Arijana Memić, dodajući da niko nema pravo da oduzme nečiji život.

Arijana Memić je kazala da se "treba zapitati u kakvom se sistemu živi kada je dopušteno da se ubice slobodno kreću gradom".

- Mi smo izgubili najdragocijenije, mi Dženna ne možemo vratiti. Ne želimo da se ikome ovo ponovo. Ne želim nikome da na ulici traži pravdu za svoje dijete, za svog brata. Od ovoga ne smijemo dići ruke i okretati glavu. Obaveza nas koji smo živi jeste da istrajemo na traženju pravde. Ja ću i dalje da stojim iz svog oca i da tražim pravdu za svog brata. Mi smo odabrali da se borimo i odustati nećemo nikada. Pozivam gospođu Gordanu Tadić da ispuni obećanje koje nam je dala, da dovede istragu do kraja i da procesuira njegove ubice – kazala je Arijana Memić.

-U Sarajevo su stigli i predstavnici grupe Pravda za Davida, kao i roditelji, prijatelji i porodica djevojčice Nadin Smajlović kojoj su uskraćena osnovna ljudska prava, sa nama su i roditelji, porodica i prijatelji mladića Edina Zejćirovića koji je ubijen u Brčkom. Oni skupljaju potpise za peticiju kojom se traži kazna doživotnog zatvora za ubice – dodala je Arijana Memić.

{$galerijaFotografija}

Prisutnima se obratio Amir Agić, otac Selme Agić koja je sa Editom Malkoč, stradala u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila kod Zemaljskog muzeja, kada ih je udario automobil i za što se tereti Sanjin Sefić.

- Žao mi je što nas nema bar deset puta ovoliko da se borimo za istinu i pravdu. Ja sam ovdje da dam podršku porodici Memić koja ima toliku snagu da se bori za istinu i pravdu i da je malo ljudi koji mogu to da izdrže. Oni žele da dokažu šta se desilo slučaju, a u našem je sve jasno i čisto i opet traje tri godine. Molim vas da se dignemo i ganjamo pravdu, da dokažemo šta se može napraviti u masi. Ubili su nam djecu i oni nas ubijaju godinama postepeno da bi ubili naše porodice, ali mi se ne damo. Ako se završi ovaj slučaj, a završit će se ako Bog da, mi ćemo i dalje biti podrška porodici Memić – kazao je Agić, između ostalog.

Prisutnima se obratio i Edo Čelebić, predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica, te je govorio o problemima djece sa poteškoćama u razvoju. Kazao je da mjesecima čekaju konkretne rezultate istrage u vezi sa slučajem zlostavljanja djece u Zavodu Pazarić.

{$galerijaFotografija}

- Ja sam dana ponosan čovjek. Ja sam prije nekoliko godina došao iz Beograda i ovdje našao svoj dom. Vi ste svi moje komšije i prijatelji. Nas roditelje na zajedništvo obavezuju naša djeca. Kada mislite da više ne možete, tek tada morate – kazao je otac mališana.

Kantonalni sud u Sarajevu je 13. januara po drugi put izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su bili optuženi da su Dženana usmrtili automobilom, te da su uzrok smrti povrede nastale udarom automobila.

IMG_20200208_125458.jpg
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.