Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite potvrdio je za Anadolu Agency (AA) da je aviobomba, koja je u četvrtak pronađena iza zgrade RTV doma u Sarajevu, uspješno je izmještena u petak u ranim jutarnjim satima.

-Sve je proteklo u najbolje redu. Sinoć oko tri sata smo počeli sa izmještanjem bombe našim specijaliziranim vozilima i prikolicama. Uspješno smo izvršili transport, kolege iz policije su osigurale cijeli konvoj i transport kroz sve policijske uprave. Zahvaljujem se pripadnicima MUP-a, kao i građanima koji su ispoštovali sva uputstva - kazao je Solak i dodao:

"Sada ide procedura najave Direkciji za avijaciju i svim drugima kojih se to tiče da je uspješno uništimo. To će se desiti za desetak dana, dok se završi cijela procedura, tako da će i taj dio proteći u najboljem redu."

Prije transporta u četvrtak je aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška oko 500 kilograma deaktivirana, kako bi mogla biti transportovana. Bombu je pronašao bagerista na gradilištu tržnog centra.

Solak je naglasio da će aviobomba biti uništena na poligonu Federalne uprave civilne zaštite.