Utorak, 30.05.2023.
FOTO: Anadolija

Sarajevo: U Vijećnici svečano otvorena izložba Zerefšan - Ples motiva

U Gradskoj vijećnici Sarajevo večeras je otvorena izložba Zerefšan – Ples motiva koja promovira tradicionalnu umjetničku disciplinu tezhip.

Riječ je i izložbi koju su pripremile profesorica Sumeyre Gol i polaznice njene edukacije Šeyma Šaban Osmanli, Esra Aslan Senol, Zuleyha Altundag, Derye Aydemir i Ummugulsum Kurbetoglu.

Jedinstvenu postavku posjetioci u Vijećnici mogu vidjeti u naredne dvije sedmice.

Profesorica Gol kazala je kako je s marljivim prijateljicama pripremila ovu izložbu tokom pandemije COVID-19 i da su uspjele, bez obzira na sve poteškoće u proteklim mjesecima.

- Izložba je spoj tradicionalnog i modernog. Naziv izložbe je Zerefšan, što u umjetnosti predstavlja staru tehniku pravljenja umjetnina prskanjem zlatom - kazala je Gol.

Gol je kazala da se tezhip umjetnošću bavi dvije decenije, a da je uzbuđena što je prvi put u Sarajevu kako bi tu disciplinu promovirala i na ovim prostorima.

-Tezhip je, prije svega, umjetnost, odnosno iluminacija vezana za knjige i riječ je o zahtjevnoj disciplini koja iziskuje mnogo truda i rada - kazala je Gol.

Prisutnim je o tradicionalnoj umjetnosti crtanja, tezhipu, govorio Haris Dervišević, profesor s Filozofskog fakulteta, s Odsjeka za historiju umjetnosti.

On je kazao da prvi veliki razvojni koraci tezhipa datiraju od perioda osvajanja Istanbula, kada je sultan Fatih naredio otvaranje umjetničkih ateljea, a da je vrhunac dostigla u periodu vladavine sultana Sulejmana Zakonodavca.

Dervišević je pozdravio otvaranje takve vrste izložbe u Sarajevu zbog odjeka koji će ona zasigurno imati za buđenje interesa i popularizacije te vrste umjetnosti u BiH.

Drevna turska umjetnost crtanja, nazvana tezhip, koristila se za ukrašavanje slika, knjiga i predmeta. Tezhip je vrsta umjetnosti koja se u početku primjenjivala za ukrašavanje tepiha i tradicionalnih predmeta, a kasnije se prenijela na papir.

Ovom umjetnošću ljudi su se počeli baviti u šestom ili sedmom stoljeću. Neki, pak, smatraju da je sve počelo i mnogo ranije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh