open-navfaktor-logo
search
Više od 15 ekipa
Sarajevo u maju domaćin 18. Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu
Sarajevo će biti domaćin 18. Svjetskog prvenstva dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) u malom fudbalu (futsalu), od 12. do 14. maja, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH). Odluka je to Radne grupe za sport krovne organizacije bh. dijaspore.
10.03.2023. u 13:32
get url
text

Po riječima organizatora, u Sarajevu se očekuje učestovanje više od 15 ekipa iz cijelog svijeta. Kako je kazao predsjednik SSD BiH Hasan Šehović domaćini tog prvenstva su članice SSD BiH, koje organizuju prihvat ekipa, pehare, medalje i nagrade za najuspješnije takmičare.

- Svakako da je uvijek pobjednik Bosna i Hercegovina i ljubav prema domovini. U dosadašnjim takmičenjima imali smo odličnu saradnju sa bh. fudbalerima, koji igraju širom svijeta. Na svakom od tih takmičenja, neki od njih donira dres koji se prema pravilu poklanja fudbalerima sudionicima prvenstva - kaže.

Od formiranja 2002. godine Svjetski savez dijaspore BiH provodi niz aktivnosti iz raznih oblasti, za bh. građane koji žive izvan granica domovine.

- Najmasovniji oblik okupljanja mladih je svakako Svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu. Prvo prvenstvo održano je u Linzu (Austrija). Nakon toga održava se svake godine, u nekoj od zemalja gdje žive bh. građani a zasnovano je na principu okupljanja mladih iz 16 zemalja svijeta i po pravilu jedna zemlja jedna ekipa -  navode iz SSD BiH. 

Po riječima Šehovića, pokrovitelji ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva dijaspore Bosne i Hercegovine u malom fudbalu (futsalu) bit će Grad Sarajevo, Fudbalski savez BiH i za dijasporu nadležna državna ministarstva u Bosni i Hercegovini.

Posljednje Svjetsko prvenstvo dijaspore Bosne i Hercegovine u malom fudbalu (futsalu) održano je u turskom gradu Izmiru (od 20. do 22. maja 2022. godine). Domaćin je bila Federacija udruženja kulture BiH u Turskoj, koja je i članica SSD BiH. Pobjednik 17. SP je ekipa iz Njemačke, druga je bila ekipa iz Austrije, treća ekipa iz Švedske.

Osim u Lincu (Austrija), trostrukom organizatoru tog takmičenja, svjetska prvenstva u futsalu upriličena su dosad i u Antverpenu (Belgija), Minhenu (Njemačka), Birminghamu (Velika Britanija), Luksemburgu (Luksemburg), Velikoj Kladuši (BiH), Bielle (Italija).

Domaćin 10. SP bio je Savez bh.udruženja u Švedskoj i grad Vesterasu. Slijede Ljubljana (Slovenija), Hobro (Danska), Piacenza (Italija), Rotterdam (Holandija), Oslo (Norveška), dva puta Izmir (Turska).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.