open-navfaktor-logo
search
Ostvaren cilj
Sarajevo u Evropi: Varešanovići ušutkali kritičare
Fudbalski klub Sarajevo izborio je plasman u Evropu, uprkos brojnim turbulencijama i potresima koji su pratili Bordo tim kroz cijelu sezonu.
22.05.2023. u 21:51
get url
text

Sarajevo je u takmičarsku godinu krenulo s ciljem da se plasira na euroscenu, a poslije prvog dijela sezone i očajnih rezultata ni najveći zaljubljenici u bordo boju nisu se tome nadali.

VEZANI TEKST - Sarajevo će biti nositelj u prvom kolu, Željo ili Široki neće, Borac čeka regionalni okršaj?
 

Sezonu je na klupi počeo Feđa Dudić, trener koji je prethodno pravio zapažene rezultate s mostarskim Veležom. Dudić je krenuo s brojnim novajlijama i pojačanjima na terenu, ali je bio primoran otići zbog blijedih partija, manjka bodova i senzacionalnog ispadanja u šesnaestini finala Kupa BiH od zeničkog Čelika.

Usput, Sarajevo je zbog radova na travnjaku Koševa većinu utakmica igralo van svog doma, od Zenice, Mostara, Doboja kod Kaknja, što je predstavljalo problem, kako organizacioni, tako i finansijski...

Klub je u zimskoj pauzi povjerenje na mjestu šefa struke ukazao Mirzi Varešanoviću, bivšem igraču, treneru i sportskom direktoru kluba. To je zbog ranijih nesuglasica naišlo na žestoke otpore navijačke grupe Horde zla koja je odlučila krenuti u bojkot domaćih mečeva, sve dok se ne ispune neki od njihovih zahtjeva. Između ostalog, vatrene pristalice Sarajeva žele vidjeti leđa Varešanoviću, ali i direktorici kluba Ajli Alimanović.

Sarajevo na čelu s većinskim vlasnikom, finansijerom i predsjednikom Ismirom Mirvićem odlučilo je ne popuštati pod pritiskom, već nastaviti po svome.

U zimskom prijelaznom roku, izuzev Varešanovića, stigla su i neka respektabilna igračka imena za premijerligaške standarde, napravljeni su brojni rezovi u kadru, ali ništa nije garantovalo uspjeh jer deficit za Evropom iznosio je osam bodova, dok je svlačionica napunjena novajlijima. Sve je zbog rezultatskog pritiska trebalo i brzo ukomponovati, uigrati, što nije bio lagan zadatak.

Na proljeće je bilo uspona i padova, poraz od Zrinjskog na startu, mršav remi sa Željom, poraz od Veleža, ishodi su zbog kojih su u Titovoj 38 b strahovali od nove, još jedne, neuspješne sezone. Ipak, trijumf nad Širokim Brijegom na Pecari, potom nad Slobodom na Tušnju, protiv Zrinjskog na čitlučkim Barama i na kraju "petarda" u mreži Veleža na stadionu Rođeni u Mostaru donijeli su neophodan mir u kuću i toliko željen plasman u Evropu.

Sarajevo je pod komandom Mirze Varešanovića u 14 susreta slavilo osam puta, tri puta remiziralo i tri puta izgubilo.

Nije Mirza jedini Varešanović u bordo svlačionici koji je na svojim plećima nosio ogroman teret. Tu je i njegov sin Dal, čije se znanje i talenat dovodilo u pitanje. Dal nije poklekao, nasuprot, odigrao je najbolju sezonu od povratka iz Liverpoola, pogodio osam puta, četiri puta u posljednjih pet mečeva, a saigračima namjestio četiri pogotka. Trenutno je drugi najbolji strijelac tima, odmah iz Renana Oliveire koji je postigao pogodak više.

Sarajevo će posljednju utakmicu u sezoni igrati s Igmanom u nedjelju od 17 sati na stadionu Koševo.

Bordo tim će evropsku avanturu početi iz prvog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a tokom žrijebanja će imati povlašteni status, odnosno status nositelja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.