Četvrtak, 30.11.2023.
FOTO: AA

Sarajevo: Turski ambasador Koc posjetio školu "Isa-beg Ishaković"

Ambasador Koc je, u povodu početka nove školske godine, posjetio danas u Sarajevu Prvu privatnu osnovnu školu "Isa-beg Ishaković", koja djeluje u sklopu Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo – Sedef

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc posjetio je danas u Sarajevu Prvu privatnu osnovnu školu "Isa-beg Ishaković", koja djeluje u sklopu Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo – Sedef, a povod posjete je početak nove školske godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Fondacija Sedef je kroz Prvu osnovnu školu “Isa-beg Ishaković”, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), vrtić “Kid IUS”, te "Maarif koledž", zaokružila jednu cjelinu u okviru koje se bavi odgojem i obrazovanjem djece, učenika i studenata od predškolskog do visokoškolskog nivoa.

Ambasdora Koca, koji je u posjetu stigao u pratnji supruge Pinar Koc i atašea za obrazovanje pri ambasadi Republike Turske Vasija Etea, ispred zgrade škole dočekali su rektor IUS-a Ahmet Yildirim, te direktorica škole Mubera Halilčević.

Koc je tokom susreta s predstavnicima ove obrazovne ustanove izrazio zadovoljstvo zbog prilike da posjeti osnovnu školu na samom početku nove školske godine, poželivši tom prilikom svim učenicima i nastavnicima puno uspjeha u predstojećem obrazovnom procesu.

-Ovim obrazovnim institucijama pripada značajno mjesto u kontekstu bliskih odnosa između Turske i Bosne i Hercegovine, a generacije koje će iznjedriti ova škola svakako su od velikog značaja za budućnost dvije zemlje - kazao je Koc.

Direktorica škole Mubera Halilčević je tokom razgovora zahvalila ambasadoru Kocu i gostima ispred ambasade Turske na interesovanju koje pokazuju prema aktivnostima škole. Halilčević je novinaru AA kazala kako je prva privatna Osnovna škola "Isa-beg Ishaković" počela ovu školsku godinu s više od 200 učenika, među kojima je upisano 35 novih učenika.

Podsjetila je kako osnovnu školu, osim iz BiH, pohađaju učenici iz Turske, Azerbejdžana, Australije, Irana, Rusije, Makedonije, Kanade, Australije i drugih zemalja. Naglasila je također kako se nastava u školi izvodi po nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo (KS), te Cambridge programu.

Nakon susreta, ambasador Koc je sa suprugom i ostalim gostima obišao nekoliko učionica škole, a razgovarali su učenicima koji su bili na časovima hemije i engleskog jezika. Učenici su u znak pažnje Kocu i njegovoj supruzi poklonili uokvireni likovni rad sa naslikanim zastavama Turske i BiH, te natpisom "Isa-beg Ishaković", koji simbolizira prijateljstvo dvije zemlje. Na kraju posjete zabilježene su i zajedničke fotografije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh