Utorak, 30.05.2023.
FOTO: AA

"Sarajevo se nekako odupire, zato ga i mrze oni koji mrze ljude po bilo kojem osnovu"

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Spomen-obilježja "Vječna vatra", spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

U centru grada okupile su se brojne delegacije koje su željele da podsjete na dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine.

Polaganju cvijeća je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

- Sedamdeset sedam godina od oslobođenja Sarajeva, tri decenije otkako je počeo rat u Sarajevu, završetak tog rata, Sarajevo je tamo gdje je uvijek bilo. Da li ja to govorim zato što sam rođeni Sarajlija, ovo mi je dom pa se čovjek osjeća ponosnim kada govori o Sarajevu. Sarajevo je nevjerovatno mjesto. Postoje i drugi lijepi gradovi, ali Sarajevo je nevjerovatno po tome što se nikad ne predaje - poručio je Komšić.

Istakao je da je Sarajevo mjesto koje je uvijek otvoreno, za svakoga.

- Sarajevo ne vole samo oni koji zapravo ne vole ljude. Ne vole ga fašisti, nacisti, nacionalisti, ali svi drugi ljudi koji imaju iole dobre namjere prema drugim ljudima, vole Sarajevo. Sarajevo vas uvijek očara i fascinira. Ovo je mjesto koje se odbija predati bilo kakvoj mržnji. Sarajevo čak i ispravlja ljude na način da ih usmjerava kako živjeti u bogatstvu kulture, tradicije, kako se međusobno poštovati - izjavio je Komšić.

Simbol otpora građana svim oblicima fašizma

Podsjetio je da je bilo teških trenutaka tokom historije.

- Moju generaciju je zakačio možda jedan od najtežih. I kada mislite da je sve propalo, da je sve palo, Sarajevo se nekako opire, odupire i podigne. Tako je danas, a tako će biti i ubuduće. Zato ga i mrze oni koji mrze ljude po bilo kojem osnovu - pojasnio je Komšić.

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH 1992.-1995.

Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada Sarajeva.

Tim povodom delegacije svih nivoa vlasti danas će, osim kod "Vječne vatre", položiti cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva u ratu 1992-1995, na Šehidskom mezarju Kovači, kod mezara ubijenih policajaca u Velikom parku i na brojnim drugim lokacijama.

- Trideset godina poslije, 77 godina od kako je jednom pobijeđen fašizam i nacizam na ovim prostorima, pa se mislilo da je to zauvijek. Onda smo, prije 30 godina, ponovo se sudarili sa fašizmom. To je u suštini bio fašizam, ništa drugo, samo prepakovan - kazao je Komšić nakon polaganja cvijeća na mezarju Kovači.

On je dodao kako i trenutna situacija u Ukrajini podjseća na isti takav fašizam.

- Kao jedan od razloga zašto to rade jeste taj da se bore protiv fašizma, što je u ovom slučaju apsolutna laž. Agresija Rusije na susjednu državu nema veze sa borbom protiv fašizma. Riječ je o agresivnom ratu protiv susjedne, slabije zemlje s ciljem da ta zemlja nikada više ne bude u mogućnosti da voljom svojih građana bira sebi put - rekao je Komšić.

Sačuvati mir i sigurnost po svaku cijenu

On ističe da sve ovo ukazuje kako ta agresivnost u politici, bilo međunarodnoj, bilo unutrašnjoj, nije nešto što je prošlost.

- Nažalost, svijet tako danas funkcioniše. Međutim, kada na takvu vrstu agresivnosti još dodate fašističke, nacionalističke i šovinističke ideje onda imate pravi fašizam koji se u suštini ne razlikuje od svega onoga što smo imali prilike učiti mi, ova moja generacija i neke generacije prije nas u Drugom svjetskom ratu. To nas onda opet upozorava da stalno moramo voditi računa o tome - dodao je Komšić.

Navodi da ne postoji savršeniji sistem organizacije države i društva od demokratije, ali da i u njoj treba biti oprezan na prve znake fašizma.

- Treba biti oprezan i pitati se gdje to ovaj cijeli ovaj kontinent i mi, kao dio tog kontinenta, idemo u budućnosti. Neće to biti laka borba. Moguće je u budućnosti da se desi još ovakvih stvari. Naša je obaveza da obezbjedimo i učinimo sve da se to u BiH više ne ponovi. Dakle, sačuvati mir, sigurnost po svaku cijenu. S druge strane, onemogućiti itm fašističkim idejama, kojih je nažalost puna BiH, mada smo milsili da smo sa tim završili - zaključio je Komšić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh