open-navfaktor-logo
search
Građani ogorčeni
Sarajevo: Rent-a-car agencije uzurpirale parking, a stanovnici plaćaju kazne
Dnevno bilježimo između 20 i 30 vozila na parkingu koji uredno posluju i koriste javni prostor bez da su njihova parking mjesta na bilo koji način obilježena, niti saobraćajnim znakom, niti drugim natpisom, što implicira da rade nelegalno i uzurpiraju prostor
10.09.2019. u 12:51
get url
text

Vratite nam parking, zahtijevaju stanovnici ulice Šefika Dorića u Aerodromskom Naselju u Sarajevu. Parking ispred zgrada u naselju stanovnici koriste već 40 godina, a onda su ga preko noći okupirala vozila nekoliko rent-a-car agencija, a stanovnicima ove ulice policija je počela naplaćivati kazne za nepropisno parkiranje.

{$galerijaFotografija}

Kazne za parkiranje se svakodnevno ostavljaju na njihovim vozilima, pa je u toku potpisivanje peticije u kojoj se navodi:

- Ovim potpisom pridružujem se peticiji kojom kao stanari ulice Šefika Dorića tražimo od nadležnih (Mjesna zajednica, Općina Novi Grad, PU Novi Grad – MUP KS, Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije KS) da nam riješe pitanje parkiranja privatnih motornih vozila. Već duži vremenski period haotičnim stanjem koje se dešava u našoj ulici izgubili smo ovo pravo, koje je jedno od osnovnih stanarskih uz napomenu da svi uredno izmirujemo sve dadžbine prema državi, uključujući i komunalne. 

Haotično stanje nastalo je okupiranjem velikog parkinga (produžetak ulice Šefika Dorića) koji je predviđen za stanare, a koji se nalazi paralelno uz Sarajevski aerodrom; od nekoliko rent-a-car agencija i "divljih" taksista i prijevoznika sa kombijima. Dnevno bilježimo između 20 i 30 ovih vozila na parkingu koji uredno posluju i koriste javni prostor bez da su njihova parking mjesta na bilo koji način obilježena (niti saobraćajnim znakom, niti drugim natpisom) što implicira da rade nelegalno i uzurpiraju prostor.

U ovakvom metežu pripadnici Policijske stanice Dobrinja, nažalost, dva dana zaredom kažnjavali su stanare ulice Šefika Dorića koja je jednosmjerna i u kojoj su vozila stanara oduvijek bila parkirana bez problema. Umjesto da se riješi stanje na velikom parkingu kojeg su prisvojile rant-a-car agencije kao pravna lica i istisnule stanovnike ovog dijela Aerodromskog Naselja.   

Želimo da nam riješite problem parkiranja sa adekvatnom saobraćajnom signalizacijom (znakovima) na način da dobijemo znak koji signalizira dozvoljeno parkiranje za stanare ulice Šefika Dorića ili da imamo označena mjesta na velikom parkingu u produžetku koji, kako smo već naveli, pripada zgradama u ovom naselju, a ne pravnim subjektima koji ostvaruju profit na javnoj površini – navodi se u peticiji stanara ulice Šefika Dorića. 

U Policijskoj stanici Dobrinja kazali su da policija samo provodi zakon i kažnjava prekršioce. Kažnjavaju se vlasnici svih vozila koji naprave prekršaj, pa i vozila rent-a-cara.

Parking u ulici Šefika Dorića, 10.09.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.