open-navfaktor-logo
search
Pogled sa Zmajevca
Sarajevo pod "poklopcem smoga": Sladić kaže kako bismo čistiji zrak mogli udisati tek od 23. decembra
Stanovnici Sarajeva jutros su se ponovo probudili pod "poklopcem smoga", a fotografije koje nam je poslao čitatelj, a koje su snimljene sa Zmajevca, govore više od riječi.
17.12.2020. u 18:32
get url
text

Prema najnovijim mjerenjima stranice zrak.ekoakcija.org, koja su urađena jutros u devet sati, vrijednost PM2.5 lebdećih čestica je -151, a zrak je označen kao – vrlo nezdrav.

Ovako zagađen zrak, kod osoba sa respiratornim oboljenjima poput astme, može izazvati značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Iz zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ranije su upozorili da koncentracija ugljen-monoksida, ugljen-dioksida, azotnog i sumpornog dioksida i lebdećih čestica (PM) mogu itekako naštetiti zdravlju.

Povišene vrijednosti ovih polutanata otežavaju disanje i ne dozvoljavaju dovoljnu zasićenost kisika u krvi i plućima, posebno kod hroničnih bolesnika, starijih osoba i manje djece.

Posljedica tzv. "kotlinskog poklopca" je temperaturna inverzija, koja će se, kako nam je kazao Nedim Sladić, meteorolog, u Sarajevu, ali i nekim drugim gradovima u BiH, zadržati u narednih nekoliko dana.

- Stabilne vremenske prilike u našoj zemlji zadržat će se najmanje do početka naredne sedmice, što znači da i u danima predstojećeg vikenda nećemo imati značajnije poboljšanje kvalitete zraka koji će posebno biti zagađen u jutarnjim i večernjim satima. Savjetovao bih da oni koji ne moraju ne izlaze iz kuće, a da svi slobodno vrijeme iskoriste za odlazak na planinu – navodi Sladić.

Usljed sabijanja hladnog zraka u prizemlje, a izdizanje toplog u visinu, nastaje temperaturna inverzija, a ispod "kotlinskog poklopca", prema riječima Sladića, onemogućen je uvjet miješanja zraka po vertikali.

- To za posljedicu ima horizontalno širenje zagađujućih čestica, pri čemu se u uvjetima slabog vjetra, one i dalje akumuliraju i pospješuju još veći stepen zagađenog zraka – ističe Sladić.

Kaže kako bismo nešto bolji zrak mogli očekivati od 23. decembra kada bi trebao zapuhati nešto jači vjetar sa juga i jugozapada kao posljedica nove promjene vremena koja se očekuje 25. decembra na sami katolički Božić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.