open-navfaktor-logo
search
Zamišljeni projekti
Sarajevo: Počinje nadmetanje za iznajmljivanje tornja na Humu
Od ponuđača se traži da u roku od godinu sanira antenski toranj devastiran u ratu za šta, prema procjenama, treba oko 1,5 miliona maraka
23.10.2019. u 22:05
get url
text
Hum toranj

Zaključen je javni poziv Radio-televizije Bosne i Hercegovine u kojem se zainteresovanim pravnim i fizičkim osobama nudi u zakup dio Antenskog tornja Hum.

Poslovni prostor je dvoetažan i nalazi se na III i IV spratu Antenskog tornja na brdu Hum, općina Novo Sarajevo, sa otvorenim pogledom na Grad Sarajevo, ukupne površine 482 kvadratna metra.

Na ovom mjestu je planirana izgradnja restorana, koji bi bio još jedna turistička atrakcija u ponudi Grada Sarajeva. Od ponuđača se traži da u roku od godinu sanira ovaj u ratu devastirani prostor za šta, prema procjenama, treba oko 1,5 miliona maraka. Iz tih razloga se, kako se navodi u dokumentu koji je razmatrao Upravni odbor BHRT-a, dva sprata nude u najam po nižoj cijeni, od pet maraka po kvadratu.

Objekat na Humu izgrađen je početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, zajedno sa betonskim stubom visine 78,5 metara. Projektom izgradnje ovog releja stanice, koja je najznačajnije komunikacijsko čvorište za distribuciju TV i radiosignala, zapravo je i bilo predviđeno da treći i četvrti sprat budu restoran zatvorenog tipa.

U agresiji na BiH u ratnim dejstvima 1992. godine oštećena je kupola i potpuno uništena obloga od pleksiglasa i lift. Sada na tornju stoji upozorenje od obrušavanja metalne konstrukcije.

{$galerijaFotografija}

Posjetili smo antenski toranj i uvjerili se da je u veoma lošem stanju, kao i prostor oko tornja. Na tornju nismo zatekli nikoga, a ispred je metalna kapija zatvorena lancima i jedan pas čuvar.

Do Huma jedino možete stići automobilom, a put do ovog atraktivnog objekta je asfaltiran, ali morate voziti sa velikim oprezom.

Mi smo krenuli automobilom od Fabrike duhana Sarajevo, preko Gornjih Pofalića, zatim Donjih Pofalića, pa u Velešiće, a zatim je usljedila najopasnija dionica puta do antenskog tornja.

Do tornja smo izbrojali 12 takozvanih "lakat" okuka. Prilikom vožnje morate biti veoma oprezni jer je saobraćajnica uska i sa velikim brojem manjih okuka. Od Velešića do Huma saobraćajnica je i najopasnija jer je samo jedna traka i prilikom mimoilaženja vozila lako može doći do saobraćajne nezgode. Ovaj dio saobraćajnice morao bi se proširiti ukoliko na toranj želimo privući turiste.

Prostor oko tornja u "Parku šuma" kojim gazduje javno preduzeće Park veoma je zapušten. Vidi se da na ovom mjestu dugo nije posječeno šiblje, niti pokošena trava. Da sve bude još gore, posjetioci ovog parka ostavljali su mjesecima otpatke iza sebe, a najviše je plastičnih flaša i kesa. Najviše su i ostavljali na mjestu gdje se posjetioci upozoravaju da svoje smeće ponesu sa sobom.

Hum, 23.10.2019.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.