Ovim povodom, održao je danas sastanak s direktorima GRAS-a i Centrotransa na kojem je dogovoreno da će od sutra sa radom početi šezdeset Covid redara u tramvajskom i trolejbuskom saobraćaju.

- Posao Covid redara obavljat će određeni broj kontrolora, ali i ljudi iz uprave koji su preraspoređeni za to. Oni će upozoravati na obavezno nošenje maski, držanje distance i voditi računa o broju putnika - pojasnio je Šteta.

Naveo je i da će redari biti i na najfrekventnijim tramvajskim stajalištima.

Na sastanku je rečeno da trenutno u Kantonu Sarajevo 170 vozila javnog gradskog prijevoza obavlja svoje redovne funkcije, ali da je planirano da se taj broj poveća na 200 u narednom periodu. Na taj način bi se umanjile gužve i dodatno rasteretio prostor za putnike.

Ministar je još jednom apelirao na građane, da se, kao i do sada pridržavaju propisanih mjera, ali i zamolio sugrađane koji ne idu ujutro na posao i kojima prijevoz u frekventnim terminima nije neophodan, da javni prijevoz koriste u terminima kada nije veliko opterećenje, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Zamolio je za strpljenje i istakao kako će Ministarstvo saobraćaja učiniti sve kako bi olakšalo prijevoz putnika u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.