Utorak, 16.08.2022.
Osmero ubijenih i troje teže ranjenih
FOTO: INES LUČIĆ

Sarajevo: Obilježena 28. godišnjica stradanja civila na Baščaršiji

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Faruk Kapidžić danas je položio cvijeće na mjesto masakra koji se desio na Baščaršiji, u ulici Halači 5.

Ovaj tužni događaj dogodio se na današnji dan, 23. augusta 1992. godine, tokom opsade Sarajeva, a počinile su ga agresorske snage u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Tog dana granata ispaljena sa agresorskih položaja ubila je osmero, a teže ranila troje civila u historijskom i kulturnom centru Sarajeva.

Ubijeni su: Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

I ove godine, pored predstavnika Kantona Sarajevo, cvijeće su položili članovi porodica ubijenih, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ’92-’95., Unija civilnih žrtava rata KS, Općine Stari Grad i Grada Sarajeva.

Svi su se oni zajedno i danas prisjetili da je ovaj masakr samo jedan od mnogih, koji su počinjeni od strane agresorske vojske, i to ne samo u Sarajevu, već i na području cijele Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Press službe KS.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh