- S obzirom da na ovoj lokaciji, zbog sigurnosnih razloga, ne postoje kontejneri mole se građani da otpad tu ne bacaju i da ga odlažu u skladu s propisima. Na ovakav način, pogotovo u vrijeme visokih temperatura zraka, bit će spriječeno širenje zaraze, pojava glodara i zmija, te će se sačuvati okoliš - saopćili su iz Općine Stari Grad.

Podsjećaju, u aprilu 2021. godine Prva policijska uprava – Policijska stanica Stari Grad upozorila je Općinu Stari Grad o mogućim posljedicama za učesnike u saobraćaju zbog kontejnera koji se nalaze na putnom pojasu Put mladih muslimana. U istom mjesecu KJKP Rad je Općini Stari Grad dostavio zahtjev za uklanjanje kontejnera s pomenute lokacije uz obrazloženje da posude za odlaganje otpada ometaju nesmetano odvijanje saobraćaja, te predstavljaju opasnost za uposlenike ovog preduzeća prilikom njihovog pražnjenja. Predstavnici Rada od Općine su zatražili prijedlog lokacije na koju će kontejneri biti izmješteni.

Još 2019. godine Općina je planirala formiranje zelenog otoka na lokaciji Hošin brijeg – okretnica. Međutim, zbog peticije građana i njihovom protivljenju u procesu formiranja zelenog otoka, Općina je odustala od te lokacije.

S ciljem rješavanja ovog problema i osiguranja uslova za neometano odvijanje saobraćaja bez neželjenih posljedica, te uz saglasnost Rada, Općina je putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajedica građanima koji gravitiraju na ovoj lokaciji i stanuju u ulicama Hošin brijeg i Hošin brijeg basamaci podijelila kante za odlaganje otpada. Napominju da su kante podijeljene građanima koji su prihvatili ovakav način odlaganja i odvoza komunalnog otpada.

- Apelujemo na građane da povedu računa o zaštiti okoliša, ali i o svom i zdravlju svojih sugrađana, te da smeće ne odlažu na mjesta na kojima to nije dozvoljeno. Također, pozivamo građane da se, ukoliko prihvataju način odlaganja i odvoza otpada u kante, obrate Mjesnoj zajednici Hrid – Jarčedoli - saopćili su iz Općine.