open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Sarajevo na UNESCO-ovoj listi kreativnih gradova
Ovo je još jedna sjajna i pozitivna vijest za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, rekao je Skaka
31.10.2019. u 12:35
get url
text

Grad Sarajevo je dobio još jedno prestižno svjetsko priznanje: uvršten je na UNESCO-ovu listu kreativnih gradova. Sarajevo je prepoznato u oblasti filma, čemu naročit doprinos zasigurno daje Sarajevo Film Festival.

-Ovo je još jedna sjajna i pozitivna vijest za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Prepoznati su napori koji su uloženi kako bi se glavni grad BiH našao na toj eminentnoj listi - kazao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Istaknuo je da najvažniji stub ovog uspjeha Sarajevo Film Festival.

-Čestitam i Mirsadu Purivatri i njegovom timu, ali i drugim filmskim festivalima i radnicima u Gradu Sarajevu. Za nas i za građane ovo znači jačanje brenda koji donosi direktnu korist, razvojnu i finansijsku, ali i vraća samopouzdanje i mjesto Sarajevu koje mu pripada na evropskoj i svjetskoj sceni - poručio je prvi čovjek Grada Sarajeva.

Dodao je da je Grad Sarajevo još u maju ove godine donio odluku da je ova kandidatura naš veliki interes.

-Preuzeli smo lidersku ulogu, a izrađen je jasan akcioni plan. Članstvo u UNESCO-ovoj mreži kreativnih gradova podrazumijeva usvajanje i realizaciju srednjoročnih (četverogodišnjih) akcionih planova - rekao je Skaka.

Dodjelom ovog priznanja, Grad Sarajevo se obavezuje da će podržati upravljačku jedinicu koja će upravljati statusom kreativnog grada. Prema riječima generalne direktorice UNESCO-a Audreye Azoulaye, kreativni gradovi pogoduju političkim i društvenim inovacijama i da su posebno važni za mlade generacije.

Kao "gradovi filma" pored Sarajeva na listu su upisani Valladolid (Španija), Potsdam (Njemačka), Mumbai (Indija) i Wellington (Novi Zeland). Oni su se u filmskom svijetu UNESCO-a priključili gradovima iz Velike Britanije, Makedonije, Južne Koreje, Irske, Poljske, Kine, Italije, Bugarske, Australije i Japana.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a danas ima ukupno 246 gradova. UNESCO-ovi kreativni gradovi, navodi se, daju opipljiv, odnosno konkretan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja kroz inovativno razmišljanje i djelovanje. Gradovi se, kroz svoje opredjeljenje, zalažu za akcije održivog razvoja koje su direktno u korist zajednica na gradskom nivou, saopćio je Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.