open-navfaktor-logo
search
Otegli se radovi
Sarajevo: Kada će se završiti proširenje ulice Džemala Bijedića
Niko ne može dati odgovor na pitanje kada će se završiti proširenje dijela ulice Džemala Bijedića u Sarajevu.
23.12.2020. u 08:47
get url
text
Ulica Džemala Bijedića

Projekat implementira Općina Novi Grad, a sufinansijeri su Ministarstvo saobraćaja KS i Direkcija za puteve KS. Sporazum o zajedničkoj implementaciji potpisan je 23. maja 2018. godine.

Saobraćajnica ima dvije kolovozne trake, planirano je da se ona proširi na četiri kolovozne trake. Radi se o vrlo kompleksnim i zahtjevnim radovima na rekonstrukciji i proširenju prvih 900 metara dionice od 9. transverzale, odnosno od firme Energoinvest TDS do raskrsnice kod firme GRAS, vrijednost radova je oko 2,2 miliona maraka, saznali smo u Općini Novi Grad.

{$galerijaFotografija}

- Nakon pripremnih radova, izmještanja stabala, demontaže i uklanjanja stubova javne rasvjete, pristupilo se uklanjanju i premještanju ograde koja je ulazila u pojas saobraćajnice, zamjeni elektro i vodovodnih instalacija, izgradnji potpornih zidova i proširenju saobraćajnice. S obzirom na to da se radi o staroj ulici, gdje je bilo neophodno izmještanje i zamjena svih podzemnih instalacija značajan dio vremena je potrošen upravo u rješavanje pitanja zamjene vodovodnih instalacija. Iako je to zakonska obaveza Vodovoda i kanalizacije, to preduzeće te poslove nije bilo u stanju izvršiti samostalno, te je na kraju dogovoreno da nabavku i izmještanje vrši firma Euro - Asfalt uz asistenciju KJKP ViK koje vrši demontažu i montažu cjevovoda – pojašnjavaju iz Općine. 

Iz Općine navode da se trenutno vrši polaganje telekomunikacijskih instalacija, instalacija za javnu rasvjetu i za saobraćajnu opremu, odnosno semafore, zatim izgradnja šahtova za odvodnju površinskih voda, zamjena postojeće kolovozne konstrukcije, ugradnja nasipa i tampona. Zamijenjena je vodovodna mreža u dužini oko 500 metara dionice, te se radi priključenje objekata na novoizgrađenu vodovodnu mrežu i polaganje novog cjevovoda na preostaloj dionici od naselja Miljacka do raskrsnice kod firme GRAS.  

Napominju da je ulica Džemala Bijedića bila opterećena saobraćajem i prije izvođenja radova na njenoj rekonstrukciji, pa se zbog toga i radi njeno proširenje. U pojasu gdje se cesta proširuje, tu se rade instalacije te je zbog toga otežano kretanje pješaka. Kada je u pitanju odvijanje motornog saobraćaja, sa izvođačem radova na početku je definisano da se tokom izvođenja radova ne vrše obustave saobraćaja, nego da se saobraćaj neprekidno odvija, kako se ne bi stvarale saobraćajne gužve, što naravno utječe na samu dinamiku izvođenja radova.  

Kompletan projekt podrazumijeva proširenje 2,3 kilometra ulice, sa dvije na četiri kolovozne trake od 9. do spoja sa 5. transverzalom. Ukupna vrijednost cijelog projekta je oko 6,6 miliona maraka, ističu iz Općine Novi Grad.

Radovi na cesti, Džemala Bijedića, 30.11.2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.