open-navfaktor-logo
search
Bivši fudbaler
Sarajevo ili Beograd? Rade Bogdanović odgovorio na škakljivo pitanje
Rade Bogdanović, bivši fudbaler Željezničara, često je u centru pažnje zbog svojih opažanja i komentara vezanih za svakodnevna dešavanja na fudbalskoj sceni.
27.02.2023. u 19:58
get url
text

Bogdanović je gostovao u emisiji Top Gol autora bh. komentatora Sabahudina Topalbećirevića. Na početku emisije odgovorio je na škakljivo pitanje - Sarajevo ili Beograd?

- Jako teško pitanje s obzirom na to da sam se rodio i 22 godine godine živio u Sarajevu. Do te, za mene nesretne 1992. godine, kada sam morao da ga napustim. Znate kako kažu u narodu, na majku i grad u kojem si se rodio nikad nemoj da pljuneš, niti misliš nešto loše. Sarajevo nosim u srcu, pokazujem, promovišem, pričam što zaista mislim.

Otišao sam prije 31 godinu, nastanjen u Beogradu od 1994. godine. Ne bih mogao da se odlučim, to vam je 50:50. Iskreno - rekao je Bogdanović.

Prisjetio se kako je došao u Željezničar.

- Selektiran sam na turniru škola. Mene se vidjeli Duško Bajić i Josip Bukal. Došli su do nastavnika i ja sam se obreo na testiranju 1983. Narednih pet godina sam uživao. Imam svesku A4 format koja je bila moja amajlija i ponio sam je kad sam napuštao Sarajevo. U njoj su zapisane sve utakmice koje sam odigrao za pionire i omladince iz Željezničara, isječci iz novina, nastupi, izjave, ocjene. Često to prelistam i sjetim se svih drugara.

Bogdanović je za prvi tim kluba sa Grbavice debitovao u martu 1988. protiv Budućnosti u Podgorici.

Govorio je i o Ivici Osimu, legendarnom fudbalskom treneru koji je preminuo prošle godine.

- Za mene je on najveća bh. fudbalska figura. Generacija fudbalera koje je trenirao nisu od njega izvukli svoj maksimum da bi napravili u životu mnogo više od onog što su napravili. To potpisujem. Harizmatičan, inteligentan čovjek. Da bi ga shvatio, morao bi dobro da se skoncentrišeš, a narednih dana da razmišljaš.

- Švabo je porodična osoba, sa decenijskim brakom, bez bilo kakvih skandala, sa troje odgojene i vaspitane djece. Dobro, za Amara bi mogli možda malo i da pričamo - našalio se Bogdanović.

Na konstataciju da je čudno da Amar Osim i(li) Husref Musemić nikad nisu dobili šansu da vode nacionalni tim BiH, a primjera radi, jesu treneri iz Bugarske, Bogdanović je kazao:

- Nije mi jasno. Amar je malo konfliktna ličnost, ima taj stav. Za Husrefa mi nikad nije bilo jasno. Veliko ime, vodio dobre klubove, vaspitan, kulturan. Još čudnije je kad pogledate po bijelom svijetu da sve Bosanci odvedoše druge reprezentacije na svjetska prvenstva. Petković razvalio sa Švicarcima, Dalić sa Hrvatima, o Vahi da ne pričam. A nekako mi tavorimo, a ja znam šta je to, to je sistem.

On je konstatovao da bi na klupu Zmajeva doveo Vahu Halilhodžića.

- Da li će se drugi prilagoditi njemu, da li će pustiti čovjeka da sam radi - pitao je Bogdanović.

O dolasku Hadžibegića kazao je da nije pretjerano siguran da može nešto da promijeni i da će smjena generacija za njega biti jako teška.

- Nije neke pretjerane rezultate pravio, bez obzira na to što je Hadžija uvijek hadžija i što je veliko ime. Ne znam koliko to može utjecati na mlađe generacije, pogotovo u kompletnom sistemu koji vlada kod nas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.