open-navfaktor-logo
search
Kraj prijelaznog roka
Sarajevo i Željo doveli zvučna pojačanja: Kako su trgovali ostali premijerligaši?
Prijelazni rok u Premijer ligi Bosne i Hercegovine koji je počeo 30. januara završava danas.
23.02.2023. u 19:13
get url
text

Zimska fudbalska pijaca obično je mirnija od ljetne jer se radi o periodu u kojem su mnogi igrači ugovorima vezani za svoje poslodavce. Neuobičajeno za bh. elitu je što su klubovi kupovali igrače, odnosno plaćali obeštećenja.

Po tome prednjači Sarajevo. U Bordo klub je stiglo devet novajlija. Tim s Koševa pojačali su Besim Šerbečić, Almedin Ziljkić, Mario Vrančić, Slaviša Radović, Ivan Borna Jelić - Balta, Renan Oliveira, Francis Kyeremeh, Ilija Martinović, Giorgi Guliashvili. Sarajevo je obeštećenje platilo za Oliveiru, Šerbečića, Ziljkića i Guliashvilija. Transfermarkt procjenjuje da se radi o iznosu od 590.000 eura.

Prema istom izvoru kapiten Andrej Đokanović je u turski Ankaraguču prešao za 760.000 eura. Prvi strijelac kluba iz jesenjeg dijela Premijer lige Ivan Ikić skrasio se na posudbi u turskom drugoligašu Genclerbirligiju. Klub na kraju sezone ima pravo otkupa njegovog ugovora. Na Koševu su prekinuli saradnju i sa Mersudinom Ahmetovićem, Asmirom Suljićem, Vlatkom Drobarovom, Nardinom Mulahusejnovićem, Rijadom Kobiljarom, Rashidom Abubakarom.

Ne treba zaboraviti ni to da Sarajevo proljeće dočekuje s novim strategom Mirzom Varešanovićem.

Znatno mirnije je bilo na Grbavici. Želji su prioritet bile napadačke opcije. Stigla su dva golgetera, dobro poznata ovdašnjoj javnosti. Radi se o Sulejmanu Krpiću i Arminu Hodžiću. Klub je odlazak Sedada Subašića nadomjestio angažmanom Andrije Drlje, koji je imao odličan debi. Tim su napustili Luka Malić i Stjepan Vego, igrači koji pokrivaju pozicije na lijevom boku, a njihov odlazak nadomješten je dovođenjem Irfana Jašarevića.

Najveća promjena koja se desila u redovima prvaka BiH Zrinjskog jeste ona na trenerskoj klupi. Sergej Jakirović nije mogao odbiti ponudu Rijeke, a na njegovo mjesto doveden je Krunoslav Rendulić. I Mostarci su ove zime zavukli ruku u džep. Za usluge Marsela Ismajlgecija, albanskog internacionalca, platili su Tirani 150.000 eura. Klub su još pojačali golman Marko Marić, ofanzivci Antonio Ivančić i Milan Vukotić, napadač Tomislav Kiš. Lidera na tabeli su napustili čuvar mreže Josip Čondrić, veznjaci Niko Janković, Abdul Zubairu, Andrija Drljo i i Irfan Hadžić.

Potpunu rekonstrukciju, što zbog finansijskih razloga, što zbog promjena u menadžmentu i sportskom segmentu kluba, napravio je Velež. Amara Osima na klupi je naslijedio Nedim Jusufbegović. U klub su stigli Osman Hadžikić, Tino Blaž Lauš, Raphael Lea'i, Saša Domić, Ardonis Mućaj, Ante Hrkač, Wallace, Nedim Hadžić, Marko Karamarko, Mitar Ćuković. Sidro su digli Samir Radovac, Dženan Zajmović, Mehmed Ćosić, Marko Jovičić, Stephane Barou, Amar Kvakić, Arman Džanković i Đorđe Pantelić. Postoji spor s Harisom Ovčinom jer igrač, navodno, ne želi smanjiti svoja primanja, a dok do dogovora ne dođe krilni fudbaler radit će odvojeno od ekipe i neće konkurisati za utakmice.

Najveće iznenađenje prvog dijela sezone bio je Široki Brijeg. Tim Ivice Barbarića proljeće dočekuje na drugoj poziciji s tri boda zaostatka za vodećim Zrinjskim. Fran Vukelić, Ivan Bošnjak, Frano Medić, Kristian Luburić i Nicholas Llanos stigli su na Pecari, a klub se zahvalio na saradnji Alissonu Taddeiju, Petru Turkoviću, a posudba je istekla Vinku Roziću.

Prometno je bilo i u Borcu, koji je imao finansijskih poteškoća. Otišli su Nikola Andrić, Milan Spremo, Marko Gajić, Dino Ćorić, Strahinja Bošnjak, Goran Zakarić, Amar Begić. Konkurenciju su pojačali Janez Pisek, Sergej Dojčinović, Ivan Lagundžić, Nikola Pejović i Jakov Blagaić.

Historijski prijelazni rok je iza Posušja. Klub s Mokrog doca je prodajom Marka Hanuljaka u zagrebačku Lokomotivu navodno inkasirao 300.000 eura, što je najveći izlazni transfer ovog kluba. Na Mokrom docu nije bilo mnogo promjena. Stigli su Frane Maglica, Josip Katavić, Luka Marković, a otišli su Ivor Kresiš, Nikša Šilić i Zvonimir Vukoja.

Aleksey Nikitin, Irfan Hadžić, Sedad Subašić, Dino Ćorić, Kemal Mujarić, Eldin Hasanbegović, Robert Radić i Giorgi Inaniadze pojačali su Tuzla City koji ovog proljeća s klupe predvodi novi-stari trener Milenko Bošnjaković. Klub su napustili Semir Smajlagić, Ante Hrkač, Mladen Veselinović, Amadou Coulibaly, Bakir Brajlović, Samir Nargalić, Dario Ferreyra...

Sloboda je napravila minimalne provjere. Došli su Marko Pervan, Ivan Šubert i Mak Varešanović, s posudbe su vraćeni Adi Alić i Tarik Saletović, dok se Senadu Jaroviću i Kemalu Mujariću klub zahvalio na saradnji.

Igman Konjic predvođen novim trenerom Husrefom Musemićem angažovao je Mersudina Ahmetovića, Dinu Hamzića i Mirka Oremuša, dok su grad na Neretvi napustili Almir Ćubara, Dario Blagojević, Mićo Vukanovič i Amar Sabljica.

Iskusni Miloš Stanojević, Ognjen Todorović i Marko Perišić, uz Marka Pervana, značajniji su odlasci iz Leotara, a Andrej Đurić, Amar Tahrić, Aleksandar Milaković, Luka Knežević i Danilo Šipovac su pojačali Trebinjce.

Sloga se rastala sa Danilom Đulčićem, Leom Jankovićem, Eldinom Hasanbegovićem, Aleksandrom Milakovićem, Milanom Basrakom i Markom Kujundžićem, dok su dres Dobojlija zadužili Pabel Baranović, Miloš Nikolić, Demir Peco, Milan Lalić, Sergej Vitonji, Bakir Brajlović, Tony Livančić i Nemanja Mihajlović.

Nakon okončanja prijelaznog roka samo igrači koji su zaključno sa današnjim danom imali slobodne papire moći će potpisivati ugovore s premijerligaškim klubovima.

Premijer liga BiH nastavlja se sutra (petak) utakmicom između Borca i Širokog Brijega na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.