Četvrtak, 29.07.2021.

Sarajevo Halal Sajam 2019.: Večera dobrodošlice za goste i visoke zvanice

Vjerujem da halal industrija nije samo perspektiva, nego i realnost u Bosni i Hercegovini. Tim prije što halal-poslovanje nije usko vezano samo za jednu vjeru ili svjetonazor, kazao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić organizirali su u Vijećnici večeru dobrodošlice za goste i visoke zvanice Sarajevo Halal Sajma (SHF) 2019. koji će sutra biti biti otvoren u Sarajevu.

- Vjerujem da halal industrija nije samo perspektiva, nego i realnost u Bosni i Hercegovini. Tim prije što halal-poslovanje nije usko vezano samo za jednu vjeru ili svjetonazor. Halal je univerzalni, u svijetu prihvaćeni, standard poslovanja koji je pronašao mjesto u BiH i Sarajevu. Zahvaljujući organizorima, BBI banci, Islamskoj razvojnoj banci, Islamskoj zajednica u BiH, svim gostima, izlagačima i posjetiteljima, Sarajevo postaje regionalni centar halal-industrije u čemu vidomo šansu za ekonomski napredak i zapošljavanje - rekao je Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Predsjednik Uprave BBI Banke, Amer Bukvić zahvalio se gradonačelniku Skaki na podršci SHF 2019. Istaknuo je da je ponosan i zahvalan na podršci i prisustvu velikih delegacija Malezije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Indonezije i drugih zemalja čiji su privrednici, institucije i organizacije prepoznali Sarajevo Halal Sajam kao platformu za razvoj halal-ekonomije.

Posebnu zahvalnost izrazio je Islamskoj razvojnoj banci na kontinuiranoj podršci.

- Naš cilj je pozicioniranje Sarajeva kao centra- halal industrije u Evropi. Hajde da zajedno gradimo viziju halal-ekonomije u Bosni i Hercegovini i Evropi - istakao je Bukvić.
Gosti i visoke zvanice SHF 2019. prisustvovali su u Vijećnici svjetskoj premijeri inkluzivnog hora "Princess – kolibrići" koji je za ovu priliku izveo bezvremensku i važnu pjesmu: "Djeca su vojska najjača."

Na osnovu incijative sarajevskog dječijeg hora "Princess krofne", veselog i važnog pristanka djece iz Udruženja "Colibri" i u saradnji sa "Enkidu" eduktivnim centrom prvi put u historiji glavnog grada naše domovine, djeca Sarajeva kreirat će i snimiti inkluzivni CD sa dječijim muzičkim temama.

Zajedno će pjevati djeca sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja "Colibri" sa svojim drugarima iz hora "Princess krofne" te imati javne nastupe, koncerte i putovanja.

To je prvi put ikada u našoj zemlji da inkluzija živi ovako snažno i u svom punom sjaju.

CD pod bazivom "Sve naše ljubavi" je priča o ljubavi, druženju, uvažavanju, ljepoti , nesebičnosti, toplini – simbolima našeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

SHF 2019. bit će održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj Komori FBiH.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh