open-navfaktor-logo
search
Pamtit ćemo...
Sarajevo Film Festival i "Zagrljaji" Safeta Zeca - kulturni događaji koji su obilježili 2019. godinu
Tokom likovne kolonije "Sarajevo 2019", koju sa prijateljima sedam godina uspješno organizira istaknuta samostalna umjetnica Mirsada Baljić, Sarajevo i druge bh. gradove, pohodilo je više od 20 umjetnika iz svih krajeva svijeta, koji su na svojim slikarskim platnima slikali "Sevdah" i vječnim učinili ljepote Bosne i Hercegovine
30.12.2019. u 19:52
get url
text
Sarajevo Film Festival: Okupio oskarovce
Sarajevo Film Festival: Okupio oskarovce

Sarajevo Film Festival, i u svom jubilarnom 25. izdanju, "odjeven" u novo ruho - crveni tepih sa motivima starog bosanskog ćilima, kojim su šetali oskarovci Danis Tanović, Alejandro Gonzales Inarritu, Pawel Pawlikowski, načinio je bh. prijestolnicu centrom svijeta i tako ponovo osvojio titulu kulturnog događaja koji je obilježio 2019. godinu.

Ako tome još dodamo da je zahvaljujući ovom festivalu, i njegovom timu kojeg predvodi direktor Mirsad Purivatra, UNESCO Sarajevu dodijelio titulu Grad filma, jasno je da je ova kulturna manifestacija odavno priznata i cijenjena i mimo granica BiH, i da je s pravom broj jedan na kulturnoj sceni naše zemlje.

Godinu 2019. godine pamtit ćemo i po sjajnim programima teatarskih festivala: MESS, "Dani Jurislava Korenića", "Smijeh je lijek"..., kao i predanom radu teatarskih umjetnika da u pozorišnim kućama ponude raznovrsne repertoare. Posebno se istakla predstava "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55. Nastala prema motivima istoimenog filma, tekstu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, i u interpretaciji sjajnih glumaca, ova predstava pokupila je sve nagrade u našoj zemlji i regionu.

Tokom likovne kolonije "Sarajevo 2019", koju sa prijateljima sedam godina uspješno organizira istaknuta samostalna umjetnica Mirsada Baljić, Sarajevo i druge bh. gradove, pohodilo je više od 20 umjetnika iz svih krajeva svijeta, koji su na svojim slikarskim platnima slikali "Sevdah" i vječnim učinili ljepote Bosne i Hercegovine.

Ipak, likovni događaj koji je obilježio 2019. je izložba "Zagrljaji" maestra Safeta Zeca, koja je 25. novembra, na Dan državnosti BiH, otvorena u Historijskom muzeju BiH. Ciklus slika koje su nastajale posljednje dvije decenije, a koji je zaokružen zagrljajem sarajevskog Romea i Julie - Boška i Admire, izazvao je nesvakidašnje zanimanje bh. javnosti.

Naklonost publike pokupio je i film "Pun mjesec", prvi dugometražni igrani film Nermina Hamzagića, nakon 15 godina pauze istaknuti reditelj Pjer Žalica uspio je snimiti svoj treći dugometražni igrani film "Koncentriši se, baba", a njegova kolegica, nagrađivana rediteljica Jasmila Žbanić, dugoočekivanu priču o Srebrenici. 

Značajnijih svjetskih nagrada nije bilo, ali Danis Tanović je ponovo briljirao na međunarodnoj sceni. Njegova serija "Uspjeh" koju je režirao za HBO, početkom godine pokupila je visoke ocjene.

U 2019. dogodilo se i čudo. Zemaljski muzej BiH uspio je vratiti sve dugove, organizirati niz sjajnih manifestacija, ostvariti značajne saradnje, pa se nadamo da dolaze još bolja vremena za ovu, najznačajniju kulturno-historijsku instituciju naše zemlje, u kojoj se čuva DNK svih naroda BiH.

Umjetnici iz svih sfera umjetnosti, trudili su se i uspjeli su 2019. učiniti posebnom, a u tome, posebnu naklonost i podršku, pružili su im gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.