open-navfaktor-logo
search
Dvodnevna posjeta
Sarajevo: Erdogan se sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Erdogan je danas oko podneva doputovao na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u pratnji supruge Emine Erdogan, ministra trezora finansija Berata Albayraka, ministra odbrane Hulusi Akara i ministra transporta i infratsrukture Cahita Turhana
08.07.2019. u 16:39
get url
text

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić primili su danas u Sarajevu predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu predsjedniku Turske i izrazili zadovoljstvo njegovim dolaskom na Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli kako je ova posjeta predsjednika Turske bitna za obje zemlje kada je riječ o napretku saradnje na svim poljima, te jačanju bilateralnih odnosa. Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma.

Predsjednik Republike Turske je čestitao BiH na predsjedavanju SEECP-om te podsjetio kako

Turska snažno podržava Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Prema njegovim riječima,  SEECP je koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regiji. On je kazao da Republika Turska podržava euroatlantski put BiH,  te da će integriranje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira. Naglasio je da će Turska nastaviti da pruža podršku za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH. Predsjednik Turske je izrazio spremnost da se, kako je rekao,  oživi trojni mehanizam, odnosno da  se održi sastanak  BiH - Hrvatska - Srbija.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje dvije zemlje, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture. Najviše pažnje tokom susreta posvećeno je autocesti Beograd - Sarajevo te značaju koji će njena izgradnja imati kako za BiH tako i za sve zemlje u regiji, pa i za Tursku. Bilo je riječi i o uvozu mesa te o konkretnim potezima koji će se realizirati u tom segmentu.

Erdogan je danas oko podneva doputovao na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u pratnji supruge Emine Erdogan, ministra trezora i finansija Berata Albayraka, ministra odbrane Hulusi Akara i ministra transporta i infrastrukture Cahita Turhana.

Turski predsjednik je po dolasku posjetio i Tursku vojnu misiju pri EUFOR-u gdje je ručao s vojnicima. Predsjednik Turske je potom obišao i Šehidsko mezarje Kovači gdje je položio cvijeće i proučio odlomke iz Kur'ana na mezaru prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

{$galerijaFotografija}

Očekuje se da će se Erdogan nakon sastanka u Predsjedništvu BiH sastati i sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, a potom i s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom. 

Erdogan je danas na aerodromu u Istanbulu pred polazak u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, odgovarao na pitanja novinara, a tom prilikom je poručio kako su mir i stabilnost Balkana veoma značajni za njegovu zemlju. 

- Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema tog luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na ovom području - rekao je Erdogan. 

U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu "Termag" na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim. 

U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu tog zločina.

Erdogan se sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 08.07.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.