Utorak, 11.08.2020.

Počelo uređenje

Sarajevo dobija muzej Mersada Berbera

Zgrada u kojem će biti otvoren muzej Mersada Berbera

Grad Sarajevo će dobiti još jednu instituciju kulture, koja će baštiniti djela našeg likovnog velikana Mersada Berbera. Vraćamo ga u njegovo Sarajevo, u kojem je, kako je govorio zajedno sa svojom suprugom Adom, proživio najljepše godine, kazao je Skaka

Započeli su radovi na uređenju prostora u najužem centru grada, u kojem će biti smješten muzej posvećen jednom od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika Mersadu Berberu.

Radovi će se izvoditi fazno prema idejnom projektu priznatog bh. arhitekte Zlatka Ugljen.

Grad Sarajevo i Općina Stari Grad na čelu sa Ibrahimom Hadžibajrićem osigurali su sredstva za prvu fazu u sklopu koje će biti izveden dio građevinsko-zanatskih, elektroinstalaterskih, hidroinstalaterskih i mašinskih radova. Bit će to reprezentativan objekat, na dvije etaže i na više od 450 kvadratnih metara, u ulici Zelenih beretki 14, uređen po uzoru na muzeje u Beču, Barceloni i drugim evropskim metropolama, sa bogatim i golemim opusom Berberovih djela.

- Grad Sarajevo će dobiti još jednu instituciju kulture, koja će baštiniti djela našeg likovnog velikana Mersada Berbera. Vraćamo ga u njegovo Sarajevo, u kojem je, kako je govorio zajedno sa svojom suprugom Adom, proživio najljepše godine. Bogatim fundusom budućeg muzeja obogatit će se turistička ponuda kao i promovirati Sarajevo u Evropi i svijetu kao mjesto izuzetnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva - naveo je gradonačelnik Skaka. 

Grad Sarajevo i Općina Stari Grad u partnerstvu sa Fondacijom "Mersad Berber" pokrenuli su ovaj projekt poslije veoma uspješno održane retrospektivne izložbe ovog umjetnika u Vijećnici.

- Početak građevinskih radova na budućem Muzeju "Mersad Berber" u Sarajevu donosi veliku radost i ponos u cijelu moju porodicu. Tim povodom želim još jednom naglasiti veliku podršku ovom projektu od njegovog samog začeća i današnjeg otpočinjanja realizacije koju smo dobili od državnih i gradskih institucija, zatim gradonačelnika gospodina Skake i načelnika Općine Stari Grad gospodina Hadžibajrića. Zahvalni smo i našem proslavljenom prof. Zlatku Ugljenu koji je potpisnik arhitektonskog rješenja, a koje je bez naknade ustupio Fondaciji Mersad Berber. Nadam se što skorijoj realizaciji muzeja kako bi u našem lijepom Sarajevu, zbirka iz ostavštine moga rahmetli oca dobila svoj trajni dom i bila dostupna svakome - poručio je Ensar Berber.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh