open-navfaktor-logo
search
Stižu nojevi i antilope
Sarajevo dobija još jedan zoološki vrt: Porodica Lokvančić iz Hrasnice već ima 50 životinja
U sarajevskom naselju Hrasnica Melvis Lokvančić zajedno sa članovima svoje porodice priprema otvorenje zoološkog vrta Bambi.
03.09.2020. u 16:15
get url
text

Kaže da je zajedno sa ocem prvo držao pse, zatim su kupili zečeve, a kao donacija stigli su im magarac i jelen.

- Iz ljubavi prema životinjama počeli smo da širimo prostor, sada već imamo skoro 50 životinja. Većina životinja je stigla iz zoološkog vrta Bingo iz Tuzle kao donacija i pomoć za početak rada, a jeleni su nam stigli iz Ajdinovića. Sitne životinje mi kupujemo iz svog budžeta. U planu je dolazak nekoliko lama iz zoološkog vrta iz Tuzle, a očekujemo i dolazak nojeva i antilopa – priča Lokvančić za Faktor.

Očekuju, ističe, veliki odziv građana na proljeće kada planiraju otvoriti vrata ZOO vrta.

- Trenutno su nam najzahtjevnije neke vrste peradi jer su osjetljive na hladnoću, pa im se mora posvetiti posebna pažnja. Zoološki vrt se nalazi u Hrasnici, u Hrasničkom polju, prostire se na oko četiri duluma zemlje, a na proljeće planiraju proširenje i do nekoliko hektara. Tu je planiran zoološki vrt, škola jahanja za djecu, jahanje za djecu sa multipla sklerozom i djecu sa Downovim sindromom, bit će dječije igralište, stadion i još drugih sadržaja – navodi.  

{$galerijaFotografija}

Kaže da cijene ulaznica neće biti visoke, od 1 do 3 KM.

Lokvančić ističe kako otvaranje zoo vrta iziskuje dosta vremena, dokumentacije i troškova.

- Potrebno je da ispunjavate neke uvjete, da niste blizu naselja, da imate dovoljnu površinu za svaku životinju, da životinje nisu izložene buci, stresu. Morate imati i ugovor sa veterinarskim stanicama da se može dobiti pomoć u slučaju bolesti ili povreda – navodi.

Kaže da je ideja da posjetiteljima ponude poseban ugođaj.

- Da vide životinje koje nisu karakteristične za naše podneblje, da to bude drugačije od drugih zoloških vrtova jer ćemo imati široku ponudu – zaključuje Lokvančić.

Zoo vrt u Hrasnici
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.