open-navfaktor-logo
search
Luda rasprodaja
Sarajevo: Dan državnosti BiH ili Crni petak, pitanje je sad
Crni petak (Black friday), dan početka prazničnih sniženja, ove godine pada 25. novembra na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. 
24.11.2022. u 11:19
get url
text

Većina tržnih centara u glavnom gradu BiH u petak će biti otvorena, tako da se građani u poslijepodnevnim satima trebaju pripremiti na velike gužve u centru Sarajeva, a koje su na neki način postale tradicija kada je u pitanju Crni petak.

Za posljednji petak u novembru trgovine širom svijeta pripreme "lude rasprodaje", a tu tradiciju preuzeli su i bosanskohercegovački trgovci, iako popusti nisu ni blizu kao u SAD-u. Prema informacijama koje smo dobili od odgovornih osoba u petak će raditi sljedeći tržni centri: SCC, Merkator u Ložioničkoj, Alta i Bingo City Centar.

- U petak ćemo raditi. Tada su velika sniženja i najveći posao u godini – rekla nam je jedna od radnica u prodavnici sa markiranom garderobom u SCC-u.

Uprava tržnog centra Aria (bivši BBI centar) odlučila se da u petak zatvori svoja vrata zbog Dana državnosti. Kod njih neće biti organiziran Crni petak nego Crna subota, o čemu govori promotivni materijal u samom tržnom centru. 

Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već je članom 76. tog zakona propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.