Poznato je da su inovatori iz država bivše Jugoslavije po broju inovacija jedni od plodonosnijih inovatora u svijetu.

- Neosporan je i kvalitet domaćih inovacija, uzmemo li u obzir izvanredne rezultate koje ostvaruju na međunarodnim izložbama. Međutim, iako svjetski priznati, zbog slabe povezanosti sa privredom i nedostatka kapitala, mali broj inovacija se nađe na tržištu. 'Sarajevo 2020' će na jednoj strani omogućiti inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama kao najvrjednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije - saopćeno je iz BBI banke.

Svaki investitor individualno određuje o visini ulaganja

- Cilj sajma je bitno unaprijediti proces komercijalizacije inovacija i pozicionirati BiH kao regionalni centar za inovacije. Sajam će se odvijati putem našeg novog softvera, a implementator će biti Agencija MaŠta. Startup studio je obezbijedio fond od 500.000 KM za ulaganje u inovacije koje imaju potencijal biti društveno odgovorne i profitabilne, te koje će se registrirati kao d.o.o. u BiH - rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i inicijator sajma.

Pored osiguranog fonda za ulaganje, te mogućnosti da svaki investitor individualno određuje o visini ulaganja, na sajmu će biti dodijeljene novčane nagrade za najbolje inovacije.  Posjetioci će prvog dana sajma imati priliku i poslušati priču o uspješnih inovatora.

Nakon toga, inovatori imaju priliku da predstave svoje inovacije, te da učestvuju u Nagradnom fondu koji će im omogućiti da osvoje titulu ''Inovatora godine 2020'' ili neku od medalja i novčanih nagrada. Drugog dana sajma, održavaju se individualni razgovori i pregovori, te proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Organizator Prvog regionalnog sajma inovacija je i Sarajevo Business Forum, vodeća investicijska konferencija, koja se već 11 godina zaredom održava u glavnom gradu BiH.

Ključne smjernice za prevazilaženje ekonomske krize

- Sarajevo Business Forum već je organizirao pet online panela na kojima smo sa domaćim stručnjacima i Bosancima i Hercegovcima, našim ekspertima koji žive i rade u inostranstvu diskutovali o temama za spas privrede BiH. Kao rezultat tih razgovora identifikovali smo tri ključne industrije – poljoprivreda, energija i farmaceutika, neophodne za spas i održivost bh. ekonomije - rekao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i organizator Sarajevo Business Foruma.

Bukvić je podsjetio i kako je dvadesetak domaćih stručnjaka iz različitih oblasti pripremilo dokument, radnog naziva - „Mi to možemo“, sa konkretnim i ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekla pod uticajem pandemije.

- Osim ove tri industrije, ključno za razvoj jedne ekonomije su inovacije u svim segmentima poslovanja. Stoga smo odlučili, zajedno sa Fondacijom Mozaik, organizirati virtuelni regionalni sajam inovacija. Bit će to prilika da inovatori iz regiona u saradnji sa privrednicima realiziraju svoje ideje, i da ta njihova znanja koja, nesumnjivo posjedujemo, pomognu ovom regionu da krene naprijed - rekao je Bukvić.

Svi zainteresirani inovatori i privrednici iz regiona za učešće na sajmu će se uskoro moći prijaviti putem web stranice www.startupstudio.ba. Radni jezici sajma su bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski. Organizatori očekuju učešće velikog broja inovatora, kao i zainteresiranih privrednika koji bi na ovom sajmu mogli pronaći efikasnija rješenja za svoju proizvodnju, a oni koji su već implementirali neku od inovacija imat će priliku, zakupom štanda to i predstaviti.

Prvi regionalni virtualni sajam "Sarajevo 2020" imat će sve mogućnosti umrežavanja i predstavljanja proizvoda i usluga kao i klasični sajmovi  - samo će posjetioci, privrednici i učesnici sajmu pristupati putem računara.